Schakelprogramma hoogopgeleide vluchtelingen en anderstaligen in Leeuwarden

vrijdag 14 september 2018

Als je in Albanië een goede opleiding in rechten hebt gehad, kun je in Nederland ook vast een stevige studie aan. Maar hoe doe je dat? En hoe geef je hier iemand de mogelijkheid om een ict-opleiding te volgen, wanneer je in Syrië je vwo-opleiding door de oorlog moet stoppen en als vluchteling in Dokkum bent beland? NHL Stenden Hogeschool en het Friesland College bieden hoogopgeleide vluchtelingen en anderstaligen nu een goede opstap naar een beroepsopleiding, waarin zij kunnen werken aan hun toekomst.

.

NHL Stenden Hogeschool en het Friesland College slaan de handen ineen om vluchtelingen en anderstaligen op weg te helpen naar een passende hbo-opleiding

In dit schakelprogramma worden potentiële hbo’ers voorbereid op een beroepsopleiding in het hbo of eventueel mbo. Op het programma staan vakken als Nederlands, wiskunde, Engels, studievaardigheden en Cultural Diversity and Multilingualism. Ook coaching is belangrijk.

Het schakeljaar is bedoeld voor nieuwkomers met een diploma dat minimaal staat op het niveau van havo of mbo-4. Vijftien jonge ‘potentials’ - merendeels vluchtelingen - zijn deze week begonnen in dit traject op de hogeschool in Leeuwarden. Hier maken zij vanaf de start kennis met leren in een hbo-setting.

In dit programma bundelen NHL Stenden en het Friesland College hun expertise en docenten. In FC Extra, School voor Volwasseneneducatie, heeft het Friesland College veel ervaring in onderwijs voor nieuwkomers.