Scholieren lossen klimaatvraagstukken op tijdens Open Dag NHL Stenden

Leeuwarden, 12 februari 2019

Op zaterdag 9 februari kwamen 5845 bezoekers naar de Open Dag van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Hier maakten ze niet alleen kennis met de opleidingen van de hogeschool, maar ook met het unieke onderwijsconcept Design Based Education. Scholieren gingen in groepsverband nadenken over oplossingen voor het klimaatvraagstuk; een onderwerp dat voor veel scholieren ook belangrijk is. Romko (20) deed mee aan de workshop: “Ik vond het een mooie kennismaking met de methode. Je leeft je heel erg in het onderwerp en de doelgroepen. Je komt door de stappen tot oplossingen die ik van tevoren nooit zou hebben bedacht! Ik ga straks Communication & Multimedia Design studeren en het lijkt me gaaf om hier verder mee te gaan.”

Open Dag

Binnen Design Based Education werken studenten van verschillende opleidingen samen met docenten, onderzoekers en experts uit het werkveld aan real-life uitdagingen. Marjan Poutsma, docente aan de opleiding Communication en Multimedia Design: “Thema’s als milieu, circulaire economie en leefbaarheid worden steeds belangrijker voor bedrijven. En het speelt ook bij onze toekomstige studenten. Kijk bijvoorbeeld naar het klimaatspijbelen. Klimaatverandering leek ons daarom het ideale thema voor een workshop om ons onderwijsconcept te introduceren. Want of je nu kiest voor een toekomst in de techniek, de gastvrijheidsindustrie of het onderwijs; je krijgt ermee te maken!”

Verbinding onderwijs en werkveld
Samenwerking met het werkveld is een belangrijk onderdeel van het vernieuwende onderwijsconcept van NHL Stenden. Door studenten al vroeg in hun studie met echte bedrijven te laten samenwerken, leren ze al vroeg hoe het er in de praktijk aan toegaat. Die sterke verbinding met het werkveld zorgt er ook voor dat het nieuwe aanbod van de hogeschool aansluit bij de vraag vanuit de markt. Zo blijkt er veel behoefte te zijn aan tweejarige associate degrees en professionele masters. Tijdens de Open Dag viel het op dat studiekiezers zich ook steeds vaker oriënteren op deze vormen van hbo-onderwijs.

Proefstuderen
Het kiezen van een vervolgstudiekomt voor veel scholieren steeds dichterbij. Met de studiekeuzeworkshops, informele gesprekken met studenten en docenten en een uitgebreide informatiemarkt kregen ze uitgebreid de mogelijkheid om de opleidingen van NHL Stenden te ontdekken. In de loop van het studiejaar vindt nog een aantal voorlichtingsevenementen plaats, zoals het Proefstuderen op donderdag 14 maart 2019. Op deze dag lopen scholieren een dag mee met de opleiding van hun keuze om te kijken of de studie echt bij ze past. Ook hier is ieder jaar veel interesse voor.