Sociale media passé? De power van een contentplatform

woensdag 13 november 2019

Het is voor organisaties steeds moeilijker om via sociale media mensen te bereiken. En toch proberen ze het massaal. Tweetje hier, Instagramfotootje daar, berichtje op Facebook. Als bedrijf je mooiste content op socialemediaplatformen delen, is dat eigenlijk wel verstandig? Zo’n vier jaar geleden werkte Cor Hospes, Creative Director en oud gastdocent van NHL Stenden Hogeschool, samen met studenten aan deze vraag. Nu, vier jaar later, blijkt het belangrijke inspiratie voor zijn nieuwe boek: de power van een contentplatform.

Cor Hospes

Je bouwt geen koophuis op huurgrond

Zelf de regie in handen nemen met je eigen contentplatform. Dat is waar de masterclass van Hospes op 11 november over ging. Hospes: "Sociale media kun je gebruiken als advertentiekanaal, maar ga er niet op bouwen. Je bouwt ook geen koophuis op huurgrond." Zo loop je als bedrijf het risico dat een platform stopt en dan bij je content én volgers kwijt. Kijk maar eens naar Hyves en MySpace. Hij licht verder toe: “Met een eigen platform houd je alles in beheer en kun je van je klanten echte fans maken. Dan heb je een plek waar je je topcontent kunt plaatsen en waar je publiek het ook verwacht. Bijvoorbeeld door het maken en verspreiden van een eigen nieuwsbrief over jouw onderwerp. Je kent je publiek, kunt vanuit liefde en aandacht content maken en bent niet afhankelijk van derden.”

Bereik

In 2015-2016 werkte Hospes als gastdocent bij de opleiding Communicatie. Samen met studenten van de minor Online Journeys werd er contentadvies gegeven aan verschillende bedrijven: Omrin, Leeuwarden Student City, Van Nicholas en Ecostyle. Een succesvolle samenwerking tussen een gastdocent uit het werkveld, studenten en het bedrijfsleven. Uit deze minor is de opleiding Ad Online Contentcreator voortgekomen en daar zien ze vaker verschuivingen van kanalen en middelen. Marijn de Jong, coördinator bij de opleiding Ad Online Contentcreator: “Verhalenvertellers en contentmakers blijven altijd nodig. De verhalen en platformen verschillen alleen van tijd tot tijd. Het is belangrijk om te kunnen schakelen in middelen, dat laat het verhaal van Cor ook erg goed zien.”

Benieuwd hoe hij dat heeft gedaan? Volg hem dan op zijn eigen platform www.corhospes.nl