Start hbo V in deeltijd en op maat bij NHL Stenden

vrijdag 08 november 2019

In 2020 gaat de flexibele deeltijdopleiding hbo V (Verpleegkunde) van NHL Stenden van start. Samen met Drenthe College, gemeente Emmen en de zorgwerkgevers Icare, Tangenborgh en Treant Zorggroep, spelen zij in op het tekort van hbo-verpleegkundigen in de regio. De studenten zijn of komen in dienst bij een zorgorganisatie, volgen één dag in de week de opleiding en lopen daarnaast stage bij de andere organisaties. Zo maken zij kennis met alle onderdelen binnen verpleegkunde en zorg. In februari 2020 start de opleiding, eerst voor medewerkers van de drie zorgwerkgevers. In september 2020 is er opnieuw een instroommoment met een ‘open inschrijving’. Tijdens de Open Dag van NHL Stenden op 16 november en Open Avond werken & studeren op 26 november is er informatie beschikbaar.

partners-hbo-v-verpleegkunde-flexibele-deeltijd

Raymond Wanders (wethouder werk, inkomen en volksgezondheid): “Deze opleiding zien we als één van de antwoorden op de vraag hoe we meer mensen in de regio behouden voor de zorg. Het blijkt dat studenten na hun studie vaak werk zoeken in de nabijheid van hun school of stageplaats. De start van deze opleiding is gelukt dankzij de hele goede samenwerking tussen deze partners die allen het regionale belang ervan zien. We nodigen andere zorgwerk-gevers of onderwijsinstellingen in de regio van harte uit aan te sluiten bij deze aanpak. Zo zorgen we er met elkaar voor dat we goed kunnen blijven wonen en werken in onze regio.”

Verpleegkunde nieuwe stijl

René van Kruchten (regiomanager Icare) zegt namens de betrokken zorgwerkgevers:  “De zorgvragen worden steeds complexer waardoor in de toekomst andere eisen aan verpleegkundigen worden gesteld. Zo wordt bijvoorbeeld een deel van de zorg op afstand aan iemand thuis gegeven, met hulp van technologische oplossingen. We hebben allemaal te maken met personeelstekorten en zitten dus in hetzelfde schuitje.  Door samen te werken kunnen we een goed en vergelijkbaar aanbod bieden voor de studenten.”

Flex onderwijs op maat

Annette Verhoef (locatiemanager NHL Stenden): “Deze zogenaamde flex-opleiding is zo ingericht, dat deze goed aansluit bij de vragen van de werkgevers in de zorg en bij de wensen en mogelijkheden van de studenten. We bereiden onze studenten goed voor op toekomstige ontwikkelingen. Die zijn heel interessant: met veel gebruik van technologie en innovatie. Ik ben er trots op dat we deze opleiding in onze regio kunnen aanbieden en samen de vraag van de regio kunnen beantwoorden.” In februari start de opleiding, eerst voor medewerkers van de drie zorgwerkgevers. In september 2020 is er opnieuw een instroommoment met een ‘open inschrijving’.

Deze en meer opleidingen

Daarnaast wordt gekeken welke andere opleidingen nodig zijn, die goed aansluiten op de huidige en toekomstige vraag van de regionale arbeidsmarkt. Renate Renkema (directeur regio Emmen-Drenthe College): “Wij willen samen met onderwijs-instellingen en NHL Stenden een schakelprogramma starten voor zij-instromers. Bedoeld voor niet-mbo V-geschoolden en mensen die niet uit de zorg komen. Dit programma dient als voorbereiding op de flexibele deeltijd hbo v. Daarbij sluit de hbo V-opleiding in Emmen naadloos aan op onze eigen mbo V-opleiding. Ideaal voor de studenten die eind van dit schooljaar afstuderen en verder willen studeren.”

Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe

Dit traject is één van de projecten die mede door de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe tot stand komt. De deal richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de hele regio Zuid- en Oost-Drenthe en Hardenberg binnen de thema’s welzijn, werken en wonen. Eén van de doelen is te zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel in de zorg. Met de flexibele deeltijdopleiding hbo V (Verpleegkunde) in de regio, kan een groep toekomstige werknemers hier blijven werken en wonen. Gemeente Emmen voert de regie in dit traject.

Meer weten over de opleiding Verpleegkunde Deeltijd Fexibel?

Lees meer