Steunpakket onderwijs: meer financiële ademruimte voor studenten

donderdag 18 februari 2021

Op woensdag 17 februari gaven onderwijsministers Van Engelshoven en Slob een korte persconferentie. De ministers kondigden het steunpakket Nationaal Programma Onderwijs aan en trekken daarmee 8,5 miljard euro uit om de studenten in diverse opzichten tegemoet te komen.

De maatregelen uit het steunpakket:

  • Studenten die volgend jaar studeren, krijgen 50% korting op het collegegeld. Dit moet de studenten iets meer financiële ademruimte geven wanneer zij bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt;
  • Studenten die hun recht dreigen te verliezen op hun aanvullende beurs ontvangen een tegemoetkoming;
  • De ov-kaart wordt met maximaal 12 maanden verlengd op het moment dat studenten meer tijd nodig hebben hun diploma te halen;
  • Naast deze financiële ondersteuning komt er ook extra geld voor mentale ondersteuning door meer studie- en studentbegeleiding voor de persoonlijke ontwikkeling en studievoortgang.

Naast bovenstaande maatregelen zal er ook meer geïnvesteerd worden in begeleiding van studenten door docenten en worden hogescholen gecompenseerd voor de fors gestegen studentenaantallen, om zo de onevenredige werkdruk bij docenten en medewerkers te voorkomen.

Meer informatie over het steunpakket vind je op de website van de Rijksoverheid.