Uniek horeca-praktijklesprogramma: voor en door studenten

woensdag 31 maart 2021
3e jaars studenten van de Hotel Management School in Emmen ontwikkelen lesprogramma waarin 1e jaars studenten thuis horecavaardigheden leren en erover vloggen.

Docenten en studenten zijn het unaniem eens: snijtechnieken, menu’s ontwerpen en gastheerschap leer je het liefste op school, in restaurant Stones van NHL Stenden in dit geval. Sinds corona denkt de Hotel Management opleiding out of the box om de lessen aantrekkelijk te maken voor de studenten. Door 3e jaars studenten een lesprogramma te laten ontwikkelen, is een unieke invulling aan de online praktijklessen gegeven. Helemaal passend bij deze tijd. “Deze creatieve manier van lesgeven geeft mij energie en via de vlogs kan ik per student zijn of haar vaardigheden beoordelen.”, aldus Jelle Schepers, praktijkinstructeur en chef-kok bij restaurant Stones.

Real World Learning Stenden Hotel Management School

Een leeg restaurant

Normaal gesproken biedt restaurant en praktijkschool Stones in Emmen vijf dagen per week praktijklessen aan studenten van NHL Stenden en Drenthe College. De keuken bruist dan van studenten die gerechten bereiden en het restaurant zit vol gasten die door de studenten worden bediend. Nu is het stil en leeg in Stones. Door de coronacrisis gaan de praktijklessen niet door. Stones ontwikkelde daarom in het eerste kwartaal van dit jaar samen met derdejaars studenten dit online lesplan. De derdejaars studenten verzorgen de online praktijklessen onder begeleiding van praktijkinstructeurs. Elke week wordt een ander onderwerp behandeld. Zo bereiden de eerstejaars studenten thuis een salade waarbij zij gebruikmaken van verschillende snijtechnieken. Ook gaan ze aan de slag met het bedenken van een viergangenmenu met bijpassend wijnarrangement.

Out of the box

De studenten zijn blij dat ze op deze manier weer aan de slag kunnen. Laura, eerstejaars student aan de Hotel Management School: “Ik ben blij met de alternatieven die Stones ons biedt. De vaardigheden die wij aan het einde van deze periode moeten beheersen, kunnen op deze manier alsnog worden afgestreept.” Ook Jelle Schepers is tevreden over deze alternatieve lesmethode voor en door studenten, al gaat zijn voorkeur nog steeds uit naar de echte praktijklessen: “Ik ben een man van de praktijk en vind het lastig om kennis over te dragen in een online omgeving. Ondanks dat vind ik wel dat we het op een creatieve manier oplossen. De studenten krijgen zo toch een beeld van de taken binnen een restaurant.”