Vijf praktische tips om je leven als leraar nog leuker te maken

Afbeelding
siebrich de vries

Online lesgeven, leerlingen motiveren en daarnaast jezelf ook nog blijven ontwikkelen; docenten verdienen een dikke pluim als het aan Lector Vitale Vakdidactiek Siebrich de Vries ligt. “Helemaal in deze coronatijd neem ik mijn petje af voor de docenten.” Speciaal voor de Dag van de Leraar heeft De Vries een aantal praktische tips om lesgeven en leren leuker te maken. Hoe houd je als docent je leerlingen gemotiveerd? En: hoe zorg je voor je eigen dagelijkse dosis motivatie?

Aha-ervaring

Het eurekamoment, dat willen we het liefst in elke les. Kun je zo’n moment creëren? Siebrich: “Je kunt het niet forceren maar er zijn wel trucjes die kunnen helpen, observeren bijvoorbeeld. Leer van je leerlingen door hun denken en leren zichtbaar te maken: observeer wat ze opschrijven, luister naar wat ze zeggen en bevraag ze over wat je gezien en gehoord hebt. Maak dit vervolgens zichtbaar in een woordweb. Zo’n woordweb geeft jou én je leerlingen zicht op hun gedachtes.”

Experimenteren

Afhangende schouders, even antwoorden op de laatste Snapchat; hoe houd je als docent je leerlingen gemotiveerd? “Stap uit je comfortzone door in je lessen net iets anders te doen. Een kleine verandering kan al een groot verschil maken. Zo liet ik als leraar Frans mijn vmbo-leerlingen gedichten schrijven in plaats van rijtjes woorden leren. Het was zo verrassend om te zien wat dat opleverde” Niet zo’n Shakespeare fan? “Je kunt ook experimenteren met bestaand materiaal door de volgorde om te draaien of de vragen in je les op een andere manier stellen. Probeer gewoon eens iets uit en kijk wat werkt en wat niet.” Inspiratie vind je op wijslijst of doedactiek.

Zoek je collega’s ook online op of plan een koffiemoment in.

Vragen stellen

Vragen stellen. We doen het tientallen keren per dag, maar denken er vaak niet of nauwelijks over na. En dat terwijl een verandering in je manier van vragen stellen veel kan opleveren. “Met een wachttijd voor ja en nee-vragen van drie seconden en die voor open vragen van tien seconden activeer je het denken van leerlingen. Je zult je verbazen als je ziet dat het aantal antwoorden en de kwaliteit van de antwoorden stijgt.” Een mooie online tool hiervoor is Padlet. In deze tool kun je leerlingen hun antwoord laten opschrijven op een bord dat je vooraf klaarzet. Erg handig.

Japanse wijsheid

Lesgeven is soms best een eenzaam beroep. Je staat voor de klas en kunt niet altijd direct sparren met een collega. “Zoek je collega’s op in de koffiekamer, de wandelgang of via Teams en praat met ze over jouw onderwijs; hoe pak je het aan en wat kun je van elkaar leren? Zelf ben ik groot fan van de Japanse aanpak Lesson Study; waarin leraren met elkaar leren door samen lessen te ontwerpen en te onderzoeken. Eén leraar probeert de les uit, de andere leraren observeren de leerlingen tijdens de les. Daarna bespreek je wat goed ging en wat nog beter kan.”

Een appje per dag

Hoe zorg je nou voor je eigen dagelijkse dosis motivatie? “Dit kan tegenwoordig heel makkelijk online, bijvoorbeeld via de teachertapp. Via deze app ontvang je elke dag een melding met vragen als: ben jij nog wel eens zenuwachtig voor een les? Of: hoeveel leraren wisselen er dit jaar van school? Nadat je de vragen hebt ingevuld zie je hoe andere leraren in Nederland de vragen hebben beantwoord. Als beloning krijg je een link naar een interessant artikel of blog met praktische tips.”

Online koffiedrinken

Oké, nog een bonustip omdat we voorlopig toch weer even met de gebakken coronaperen thuiszitten. Hoe hou je thuiswerken als docent leuk? “Zoek je collega’s ook online op of plan een koffiemoment in. Er zijn daarnaast online veel nuttige tips over thuiswerken te vinden. Ter ontspanning kan ik je trouwens de film Groeten van Gerri op Netflix aanraden. Heel herkenbaar als je het over online lesgeven hebt. En lachen gegarandeerd.”

Van leraar naar leidinggevende

Ben jij naast leraar ook leidinggevende in het onderwijs? Of heb jij ambities als schoolleider? Lees dan het verhaal van onze studenten Loek en Teuny over de Master Educational Leadership.

Meer info