Waddengastronomie moet groene en culinaire toerist naar waddengebied halen

Afbeelding
Waddengastronomie moet groene en culinaire toerist naar waddengebied halen

Het Waddenfonds heeft groen licht gegeven voor het programma ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Een samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool, Visit Wadden, Stichting Waddengroep en een netwerk van zo’n 300 groene ondernemers om de komende vijf jaar de Waddengastronomie op de kaart zetten. Hiermee willen ze een culinaire waddentraditie creëren en het groenbewuste en culinair toerisme naar Werelderfgoed Waddenzee, eilanden en kuststrook in Noord-Holland, Friesland en Groningen aanwakkeren.

Waddenproducten onder de aandacht

Stefan Hartman, docent bij NHL Stenden en programmamanager van het European Tourism Futures Institue (EFTI), is blij dat het waddentoerisme op deze manier meer aandacht krijgt: “Ondernemers in deze randgebieden hebben het niet makkelijk. Waddenproducten zijn uniek en nog behoorlijk onbekend en onbereikbaar voor de consument. Je vindt het niet zomaar in de supermarkt maar je moet er echt naar op zoek gaan.” De samenwerking tussen de verschillende partijen is daarom ook van groot belang volgens Stefan: “Ondernemers die bezig zijn met een regionaal waddenproduct zijn vaak te klein om dit verder te professionaliseren. Als ze samenwerken met andere partijen, krijgen ze beter toegang tot de markt.”

Receptuur en Waddenschijf van Vijf

Het programma richt zich de aankomende jaren op verschillende activiteiten om de Waddengastronomie op de (menu) kaart te zetten voor het kustgebied, de Waddenzee en op de eilanden. Eén van de activiteiten in het programma is het creëren van een vrij te gebruiken receptuurbank met ingrediënten afkomstig van lokale vissers en boeren op en rond de Waddenzee en Noordzee. Ook verspreiden ze kennis over gezonde voeding en zetten ze een ‘Waddenschijf van Vijf’ op.

Vijftig Waddenfoodroutes en online marktplaatsen

Verder gaat het samenwerkingsverband een vijftigtal waddenfoodroutes ontwikkelen als ontdekkingstocht naar lokale voedselproducenten, culinaire hoogtepunten in de plaatselijke horeca en andere trekpleisters. De routes zetten ze uit in kustgebied en eilanden van Noord-Holland, Friesland en Groningen en zorgt voor verbindingen tussen lokale ondernemers. Ook vaarroutes voor de bruine vloot nemen ze erin op. Toeristen, maar ook bewoners van het gebied kunnen zo kennis maken met de streek en haar culinaire parels. Ook het opzetten van online marktplaatsen is onderdeel van het programma. Regionale webwinkels waarin waddenproducenten samenwerken om verkoop van streekproducten toegankelijker te maken.

Netwerken en kennisdelen

Netwerken en kennisdeling is een ander belangrijk speerpunt in het programma. NHL Stenden speelt hierin een actieve rol. De hogeschool organiseert onder andere masterclasses voor ondernemers op het gebied van gastronomie. Ook studenten van NHL Stenden worden hierbij betrokken. Stefan: “Dit past uitstekend binnen het Design Based Education Concept (DBE) van NHL Stenden.” Binnen dit onderwijsconcept ligt de focus op het werken aan actuele vraagstukken uit de praktijk. “Studenten van de hotelschool worden bijvoorbeeld betrokken bij de inhoud van de masterclasses en studenten die de minor event management volgen kunnen helpen met het organiseren van een evenement.”

In de komende maanden willen de partijen de projectorganisatie op orde krijgen. Naar verwachting kan er in september actief gestart worden met alle activiteiten.

Meer nieuws