“Wrakken onder de loep”, lector Welmoed van der Velde in de Telegraaf

Afbeelding
Wrakken onder de loep

De Noordzee zou je met een beetje fantasie het mijnenveld van de geschiedenis kunnen noemen. De bodem van de zee ligt vol met honderden scheeps- en vliegtuigwrakken, die soms nog een levensgevaarlijke lading aan boord hebben.

Journalist: Thijs Wolters
Bron: Telegraaf

Het gaat dan bijvoorbeeld om bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog die zijn neergestort voordat ze hun dodelijke missie konden uitvoeren, of onderzeeboten met daarin torpedo’s of mijnen die kunnen ontploffen.

Juist omdat onduidelijk is hoe gevaarlijk de wrakken en hun lading zijn, is meer onderzoek ernaar nodig. Lector Welmoed van der Velde van het Maritiem Instituut Willem Barentsz, onderdeel van NHL Stenden Hogeschool, is daarom begonnen met een inventarisatie binnen het project Interreg North Sea Wrecks: „We weten dat er op zo’n drieduizend plekken ‘iets’ ligt. Een groot deel van de wrakken komt uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, dus het is aannemelijk dat die gevaarlijk zijn. Daarom willen we meer informatie om dat in te kunnen schatten.”

Lees het artikel op de website van de Telegraaf

Lectoraat Maritime Law

Een schip dat zonder bemanning vaart? Het is technisch mogelijk. Alle systemen worden dan met ict vanaf de wal aangestuurd. Maar wie is er verantwoordelijk als er wat mis gaat aan boord van een schip zonder kapitein? Nieuwe techniek vraagt om nieuwe regels. Andersom geldt hetzelfde. Nieuwe regels voor veiligheid en milieu vragen om technische innovaties. Dit snijvlak van techniek en recht is het onderzoeksterrein van het lectoraat Maritime Law.

Meer over lectoraat Maritime Law

Meer nieuws