Dr. Ioannis Katramados

Dr. Ioannis Katramados behaalde een doctoraat (PhD) in Real-time Computer Vision (Cranfield University, Verenigd Koninkrijk), een Master in Information Systems Engineering (University of Manchester, Verenigd Koninkrijk) en een Bachelor in Computer Systems Engineering (University of Manchester, Verenigd Koninkrijk). Naast zijn baan als lector Data Science aan NHL Stenden Hogeschool runt hij een eigen bedrijf, COSMONiO.

"Het is fascinerend en uitdagend om artificial intelligence systemen te ontwikkelen die informatie op een vergelijkbare manier kunnen verwerken als het menselijk brein. Op dit ogenblik ben ik bezig met de vorming van het lectoraat Data Science dat in december 2016 bij NHL Stenden is gestart".

"Toegepast onderzoek gaat over het oplossen van real-world problemen. De moderne datawetenschap is in staat om een groot aantal van deze problemen op te lossen. Als onderzoeker en ingenieur vind ik het belangrijk om mijn onderzoek te vertalen naar echte producten en oplossingen. Naar mijn idee sluit NHL Stenden hogeschool beter aan bij dit belang dan welke hogeschool ook."

Nieuwe generatie datawetenschappers

"Sinds mijn promotie ben ik betrokken bij onderzoek en ondernemerschap. In 2012 heb ik COSMONiO opgericht, een van de eerste bedrijven in Noord-Nederland die gebruik maakten van geavanceerde datawetenschappelijke methoden voor beeldanalyse. De belangstelling voor datawetenschap is sindsdien sterk gegroeid, waardoor het een van de snelst groeiende vakgebieden ter wereld is".

"Naar verwachting zal de vraag naar jonge datawetenschappers daarom de komende jaren flink groeien. Op dit moment zijn er nog maar weinig jonge wetenschappers en ingenieurs in Noord-Nederland die zijn opgeleid op het niveau dat het bedrijfsleven verwacht. Het leek mij het juiste tijdstip om het onderwijs in te gaan en om deze nieuwe generatie datawetenschappers mee te helpen creëren".