Piet Geert Nicolay is lector ‘Weerbaarheid bij mensen met een licht verstandelijke beperking’ aan NHL Stenden Hogeschool. Het lectoraat is een samenwerking tussen de hogeschool en zorgorganisatie Cosis. In het lectoraat staat het verbeteren van (arbeids)kansen voor mensen met een licht verstandelijke beperking centraal. Naast lector en docent is Nicolay werkzaam als orthopedagoog bij Cosis in Groningen. 

Afbeelding
piet geert nicolay

"Ik ben mijn carrière begonnen als leerkracht in het lager onderwijs. Daar groeide mijn interesse in de cognitieve en sociaalemotionele ontwikkeling bij kinderen bij wie dat niet volgens de geijkte curves verloopt. Een doelgroep die me intrigeert. Een logische vervolgstap zou het speciaal onderwijs zijn, maar in het begin van de jaren '80 waren er weinig vacatures. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar de gehandicaptenzorg." 

"Ik begon als groepsleider bij één van de voorlopers van de hedendaagse zorgorganisatie Cosis. Al snel werd ik gevraagd om scholings- en trainingsactiviteiten op te zetten voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Van het omgaan met geld tot ‘nee’ durven zeggen tijdens sociale situaties; heel wat uiteenlopende thema's kwamen in mijn trainingen aan bod." 

"In 1986 ben ik naast mijn baan als groepsleider en later afdelingshoofd gaan studeren. Ik ben begonnen met Pedagogiek en heb daarna orthopedagogiek als studie opgepakt. In de praktijk zag ik dat mensen met een licht verstandelijke beperking niet of onvoldoende werden getriggerd om hun capaciteiten optimaal te benutten. Vooral op het gebied van het aanleren van leesvaardigheden was er in mijn optiek nog een wereld te winnen." 

"Vanuit Cosis kreeg ik de vraag of ik promotieonderzoek wilde doen naar dit thema. Hiervoor heb ik een eigen leestraining ontwikkeld, waaraan ruim zestig deelnemers met een licht verstandelijke beperking hebben meegedaan. Stuk voor stuk boekten ze progressie die voorheen niet voor mogelijk werd gehouden. In 2003 heb ik mijn promotieonderzoek naar het bevorderen van begrijpend lezenvaardigheden bij mensen met een licht verstandelijke beperking afgerond." 

"In 2015 kwam een langgekoesterde droom uit toen Cosis samen met NHL Stenden Hogeschool het lectoraat Weerbaarheid in het leven riep. In de eerste vier jaar van mijn loopbaan als lector lag de focus op het thema weerbaarheidsproblematiek. Denk aan vraagstukken over de voorwaarden om zelfstandig te kunnen wonen, het aanleren van weerbaarheidsvaardigheden op het gebied van social media en het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt." 

"Vanuit Cosis werd ik gevraagd om me vanaf 2019 specifiek te focussen op het thema arbeid. Binnen Cosis hebben we een groot aantal dagbestedingslocaties voor onze cliënten. Voor veel mensen biedt zo’n beschermde omgeving een prima werkplek. Maar mensen met een licht verstandelijke beperking hebben juist behoefde aan een waardevolle baan buiten de muren van de dagbesteding, zodat we echt onderdeel uitmaken van de maatschappij. Hoe deze werkplek eruit moet zien, daar hebben we de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar gedaan." 

"De afgelopen vier jaar mochten we als lectoraat heel wat werkgevers en werknemers spreken over hun wensen en criteria op het gebied van een passende werkplek. Op basis van deze resultaten hebben we succes- en faalfactoren weten te benoemen voor het opbouwen van een duurzame arbeidsrelatie. Deze onderzoeksresultaten verfijnen we tot een praktische kenniswaaier voor werkgevers en werknemers met een verstandelijke beperking. Mijn wens is om deze kenniswaaier samen met werkgevers en mensen met een licht verstandelijke beperking samen te stellen. Daarmee is mijn missie voltooid." 

"In juni 2023 zitten de twee termijnen van het lectoraat Weerbaarheid erop. Cosis heeft aangegeven na acht jaar de focus te verleggen naar het thema gezonde voeding en beweging. Ook een zeer actueel vraagstuk binnen de organisatie. Ik blijf als gedragswetenschapper aan Cosis verbonden, maar er komt deze zomer een einde aan mijn lectorschap en docentschap. Ik kijk terug op een zeer leerzame periode, waarin ik heb geprobeerd om mijn steentje bij te dragen aan het vergroten van de kansen van mensen met een licht verstandelijke beperking. Ik ben Cosis uitermate dankbaar voor het ondersteunen van al mijn onderzoeksambities in de afgelopen 37 jaar." 

Publicaties

  • Fonteine, H., Heide van der, N. & Nicolay, P.G.T.. Vital Regions. In M. Coenders, J. Metselaar & J. Thijssen (Eds). Vital Regions, samen bundelen vanuit praktijkgericht onderzoek. Delft: Eburon. 

  • Nicolay, P.G.T. (2003). Het bevorderen van begrijpend lezen bij mensen met een verstandelijke handicap (Academisch Proefschrift, Rijksuniversiteit Groningen) Groningen: Kinderstudies. 

  • Nicolay, P.G.T. (2018). Licht verstandelijk beperkt en het aangaan van relaties. Groningen: Glossy Zedenpolitie. 

  • Nicolay, P.G.T. (2020). Hoe succesvol is een participatiebaan. Rotterdam: Uitgeverij Sozio, september 2020. 

  • Nicolay, P.G.T., Boersma, M. & Landman, E. (2019). Duurzame arbeidsrelaties van mensen met een arbeidsbeperking. Lectoraat Weerbaarheid. Leeuwarden: NHL Stenden. 

  • Nicolay, P.G.T. & Boersma, M. (2021) Duurzame arbeidsrelaties van mensen met een  arbeidsbeperking. Vervolgonderzoek Lectoraat Weerbaarheid : NHL Stenden. 

  • Nicolay, P.G.T., Nakken, H. & Bos, K.P. van den. (2008). Begrijpend lezen voor mensen met een verstandelijke handicap. Rotterdam: Lemniscaat. 

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op via: 

T: 06 53 96 20 59

E: piet.geert.nicolaij@nhlstenden.com

Lectoraat