Duurzame Kunststoffen

Er zit toekomst in nieuwe technologische toepassingen van duurzame kunststoffen. Het lectoraat Duurzame Kunststoffen zet zich hier vol passie voor in en deelt haar kennis graag met bedrijven en studenten. Met als doel: onderwijsvernieuwing en spin-offs in het bedrijfsleven. Daarnaast willen we de kennisspil worden van duurzame kunststoffen voor bedrijven in Noord-Nederland en daarbuiten.

Onderzoek en onderwijs op het gebied van duurzame kunststoffen staan centraal binnen het lectoraat. Natuurlijk doen we dit niet alleen. Het lectoraat is onderdeel van NHL Stenden Polymore Research & Education (NHL Stenden PRE) en werkt samen met het Emmtec Services Laboratorium en Applied Polymer Innovations.

Kennisontwikkeling en kennisoverdracht vinden wij heel belangrijk. Wij besteden daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van nieuwe onderwijsprogramma's. Zo hebben we onder andere de masteropleiding Duurzame kunststoftechnologie ontwikkeld. Jij kunt ook meewerken. Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van duurzame kunststoffen en studeer je aan NHL Stenden? We vragen regelmatig studenten om mee te doen aan onze onderzoeksprojecten.

Projecten

Het lectoraat Duurzame Kunststoffen heeft vier thema's: recycling en upcycling van kunststoffen, biopolymeren, smart materials en biocomposieten. Hierbinnen lopen verschillende onderzoeksprojecten. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van nieuwe eindproducten op basis van biokunststoffen (waaronder polymelkzuur en thermoplastisch zetmeel), nieuwe kunststof producten voor 3D-printers, composietproducten op basis van natuurlijke vezels en studies naar energiereductie in kunststofproductieprocessen.

Recyling en upcycling kunststoffen

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Upcycling betekent het hoogwaardiger gebruik van kunststoffen. Dat kan door het verwijderen van kunststof onderdelen uit afgeschreven producten en deze opnieuw te gebruiken. Of door kunststofafval te verwerken tot een hoogwaardige grondstof. By upcycling van kunststoffen komen verschillende vraagstukken samen. Denk aan het materiaalkundig ‘upcycle-proof’ maken van polymeren en het omwerken van kunststofafval tot een hoogwaardige grondstof.

Biopolymeren

Het begrip biopolymeer heeft twee betekenissen. Je hebt polymeren van biologische oorsprong en polymeren die biologisch afbreekbaar zijn. Een voorbeeld van het eerste is het gebruik van aardappelzetmeel voor verpakkingsmateriaal. Een voorbeeld van het tweede zijn biologisch afbreekbare visnetten, als bijdrage aan de vermindering van plastic afval in zee. De ontwikkeling van biopolymeren is nog niet zo ver als die van upcycling maar biedt volgens ons grote kansen. Wij maken een selectie uit potentiële toepassingen met als doel: het bedenken van technische uitdagingen die deze toepassingen dichterbij moeten brengen.

Smart materials

Smart materials zijn materialen die grote veranderingen in hun vorm kunnen ondergaan door invloeden van buitenaf. Ons onderzoek is gericht op de toepassing van smart of sensorische materialen in textiel. Denk hierbij aan veiligheidskleding of toepassingen in de auto-industrie. Binnen deze onderzoeksprojecten werken we samen met ons netwerk. Er is een duidelijke wisselwerking tussen onze projecten en de doorontwikkeling naar commerciële producten. Andersom kunnen vanuit het netwerk vragen komen die wij weer kunnen onderzoeken.

Biocomposieten

Composieten zijn materialen die bestaan uit kunststof en vezels. Als vezelmateriaal wordt vaak glas, aramide of koolstof gebruikt. Als kunststof wordt vaak polyester en epoxy gebruikt. Composieten gaan lang mee maar zijn niet duurzaam. Het kost erg veel energie om ze te maken en ze zijn bijna niet te recyclen. Biocomposieten zijn opgebouwd uit biogebaseerde kunststoffen en versterkt met natuurvezels. De grote voordelen: ze zijn biologisch afbreekbaar en goed te recyclen. De ontwikkeling van biocomposiet producten zoals vlonderplanken en deurpanelen voor auto’s is in volle gang. Dat is nog niet zo in de bouw, meubel- en transportsector. Maar nieuwe technologieën maken het straks mogelijk bouwmaterialen te produceren die hout, staal en beton kunnen vervangen.

Benieuwd naar onze onderzoeksresultaten? Kijk op de website van Stenden PRE.

Team Kenniskring

De lectoren, de hoofden van de kenniskring, zijn Dr. Jan Jager en Dr. Rudy Folkersma met als associate lector Ir. Daan van Rooijen. De kenniskring bestaat verder uit medewerkers van NHL Stenden en mensen uit het werkveld. Deze professionals dragen onderzoeksonderwerpen aan en zorgen ervoor dat de onderzoeksresultaten terugstromen in het onderwijs en het bedrijfsleven

Contact kenniskring

Heb je vragen aan de kenniskring of wil je meer informatie? Neem dan contact op met officemanager Martina ter Beek, tel. (0519) 85 31 16 of e-mail: martina.ter.beek@nhlstenden.com.

Contact

NHL Stenden Hogeschool
Academie Technology & Innovation
Postbus 1298

Rengerslaan 8-10
8900 CG Leeuwarden

Secretaresse lectoraat Duurzame Kunststoffen: Martina ter Beek
E: martina.ter.beek@nhlstenden.com
T: (0591) 85 31 16