Floris de Jonge

Afbeelding
ervaringsverhaal-floris-de-jonge.jpg
“Ik daag studenten graag uit door hun opvattingen te bevragen”
Floris de Jonge
docent opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving

Floris de Jonge is docent aan de opleiding voor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Hij geeft les over kunst- en cultuurgeschiedenis, coacht tijdens vormgevingsprojecten en coördineert het afstudeerprogramma.

“Het leuke aan het onderwijs is dat je iets van jouw interesse kunt delen met anderen. Je helpt mensen verder in hun ontwikkeling van iets wat jij belangrijk vindt. Zelf wil ik als docent vooral het referentiekader van studenten verbreden. Dat doe ik bijvoorbeeld door hun opvattingen over kunst te bevragen.”

Het kunstbegrip vergroten

“Mensen hebben vaak een bepaald idee van wat kunst is. Ik daag de student graag uit om dat begrip wat te rekken. Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat kunst op een ambachtelijke manier gemaakt moet zijn. Maar is dat wel zo? Met de komst van computers is het bijvoorbeeld mogelijk om het ambachtelijke automatisch te genereren. En wanneer is iets ambachtelijk: moet het gemaakt zijn van kostbaar materiaal, of mag het ook in elkaar geflanst zijn van afval? Ook wordt wel gedacht dat de functie van kunst altijd expressie is. Maar kunst is niet alleen een mooi plaatje waar je stilstaand in een museum naar kunt kijken, het is ook iets wat je ontzettend boos kan maken of je in beweging zet. Kunst laat altijd een ander gezichtspunt zien.”

Competenties ontwikkelen

“Bij onze opleiding is het onderwijs een beetje anders dan je gewend bent. We hebben geen losse vakken waarvoor je een cijfer krijgt, maar werken aan zogenaamde beroepsproducten: dingen die je later in je werk kunt tegenkomen. Voortdurend ben je bezig met maken en doen; de resultaten breng je samen in een portfolio. Het is niet klaar na een bepaalde toets of opdracht, want je werkt continu verder aan de competenties die je nodig hebt als kunstvakdocent. Het mooie van deze lesmethode is dat je je telkens verder ontwikkelt én dat je bewust raakt van wat je kunt als docent. Dat werkt motiverend, want je bent meteen bezig met het vak dat je later zult uitoefenen.”

Echte opdrachten

“Je werkt hier ook regelmatig voor echte opdrachtgevers, zowel binnen als buiten de hogeschool, met afwisselend artistieke en educatieve opdrachten. We doen dat vooral tijdens onze ateliers, waarin je alle geleerde theorie en vaardigheden toepast in een project. Bij toegepaste vormgeving gingen studenten bijvoorbeeld aan de slag voor de facilitaire dienst van NHL Stenden. De opdracht was: ontwerp een kunstcadeautje voor in de snackautomaat. De facilitaire dienst wilde daarmee iets neerzetten wat een positieve ervaring geeft. De lol van zo’n opdracht is natuurlijk dat je idee ook echt een product wordt. Dat is het leuke van kunst maken: dat wat in je hoofd zit wordt realiteit!”