Frans Hiddink is onderzoeker bij het lectoraat Taalgebruik en Leren van NHL Hogeschool. Hij onderzoekt samen met leerkrachten uit de onderbouw factoren die het overleg tussen kleuters in hun klas bevorderen. De onderzoeksresultaten zijn voor zowel leerkrachten als onderzoekers inspirerend om samen de praktijk in hun kleuterklas te verbeteren.

“Ik heb Orthopedagogiek en Ontwikkelings- en Leerpsychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ten tijde van de laatste opleiding kon ik aan de slag bij de PABO van de CHN (nu Stenden) in Leeuwarden. Na enkele jaren gewerkt te hebben op verschillende locaties van de PABO van Stenden ben ik sinds 2009 als docent Leerpsychologie en Onderwijskunde werkzaam op de PABO van de NHL Hogeschool.”

“In mijn opleidingen heeft het ontwikkelen van kinderen door het aangaan van leerzame interacties mij erg geboeid. Toen de kans zich in 2011 voordeed om als onderzoeker lid te worden van de kenniskring van het Lectoraat Taalgebruik & Leren hoefde ik dan ook geen moment te aarzelen. Het is een prachtige combinatie om te doceren op de PABO en als onderzoeker samen te werken met leerkrachten in het werkveld.”

Overleg in de klas

“Momenteel heb ik in diverse onderzoeksrondes met leerkrachten in de onderbouw gekeken naar factoren die het overleg tussen kleuters in hun klas bevorderen. Door aan te sluiten bij hun klassenpraktijk konden we in gezamenlijk overleg aanpassingen bedenken om de gesprekken te optimaliseren. Een prangende vraag van de deelnemende leerkrachten daarbij was hoe hun rol eruit ziet, wanneer kleuters daadwerkelijk aan het samenwerken zijn. Dit is dan ook het tweede aandachtspunt in mijn onderzoek. Op deze beide onderzoeksthema’s hoop ik te promoveren bij de Rijksuniversiteit Groningen.”

“Hoewel leren soms als een individuele en inwendige activiteit wordt gezien, weten we dat communicatie met anderen toch vooral een noodzakelijke voorwaarde voor het leren is. Het aangaan van leerzame interacties is echter niet zo eenduidig en vanzelfsprekend als het lijkt. Het is dan ook voor zowel leerkrachten als onderzoekers erg inspirerend om samen te zoeken naar manieren om die gesprekken in klassenpraktijk te verbeteren, waarbij we leren van elkaars expertise. Als docent op de PABO is het bovendien geweldig om de nieuwe inzichten die we in dit praktijkonderzoek opdoen direct te kunnen delen met aanstaande leerkrachten!”

Lectoraat