Afbeelding
Header Hospitality Studies

Hospitality Studies

Gastvrijheid is mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn en dat ze zichzelf kunnen zijn. Een gevoel van gastvrijheid en een gastvrije plek maakt dat mensen langer blijven, zich onderdeel voelen van een gemeenschap en hun positieve ervaringen en culturen met anderen delen. Bezoekers en bewoners willen steeds vaker betekenisvolle en gedenkwaardige ervaringen en contacten. Zelfs wanneer ze er maar kort op bezoek zijn. Het creëren van een gastvrije omgeving is belangrijk voor bedrijven, lokale overheden, ziekenhuizen en verzorgingshuizen en natuurlijk ook voor mensen die werken in restaurants, cafés, hotels en transport. Ons lectoraat gaat verder dan het leveren van efficiënte en effectieve hospitality service (hoe belangrijk dat ook is) en is geïnteresseerd in het ontdekken van gastvrije momenten op zowel ongebruikelijke als gebruikelijke plaatsen en tijdstippen.

Onderwijs en industrie

In ons onderzoek richten we ons op situaties uit de praktijk en op het ontwikkelen en testen van theorie. We werken samen met andere hospitality onderzoekscentra in Den Haag, Breda en Enschede en doen onderzoek met collega's en studenten (bachelor en master) voor kleine lokale en grote internationale organisaties in de toeristische sector. We bieden ook ondersteuning aan studenten en collega’s bij het ontwikkelen van hun vaardigheden in onderzoeksmethoden in kwalitatieve en kwantitatieve methodologieën, inclusief nieuwe benaderingen zoals netnografie, een onderwerp dat tijdens Covid-19 ontzettend in populariteit toenam.

Gastvrije ziekenhuizen

Dr. Erwin Losekoot werkt aan meerdere projecten gericht op gastvrijheid. In zijn promotieonderzoek (AUT2015) onderzocht hij gastvrijheid op luchthavens en dit moedigde hem aan gastvrijheid in andere sectoren te onderzoeken. Hij is onderdeel van onderzoeksgroep 'Hospitality & Healthcare' waarin de vijf hotelscholen in Nederland zitten. Daarin brengen we hospitality studenten, medische studenten en praktijkmensen samen om te onderzoeken hoe ziekenhuizen gastvrijer kunnen worden en tegelijkertijd veilige en hoogwaardige medische zorg kunnen bieden. We ontwikkelen ook (samen met Associate Professor Dr. Hanneke Assen) een multidisciplinair atelier over gastvrijheid en zorg, waarin de ervaringen en mogelijkheden in de (ouderen)zorg worden onderzocht.

Toekomstbestendige banen in de hospitality sector

Georges El Hajal werkt aan zijn promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen door te kijken naar toekomstbestendige banen, de gig-economy en de impact van Artificial Intelligence (AI) op horeca banen, en wat de horeca kan doen om talent beter aan te trekken en te behouden dan nu het geval is, vooral in een post-Covid tijdperk.

Gastvrijheid en vrijwilligers

Geesje Duursma is horecaondernemer met jarenlange horeca-ervaring in Friesland. In haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt ze de rol van vrijwilligers bij het leveren en creëren van een gevoel van gastvrijheid. Ze heeft een aantal casestudies uitgevoerd in een museum, een ziekenhuis en een bibliotheek en publiceert momenteel artikelen op basis van haar onderzoek.

Neuromarketing

Sake Jan Velthuis is een expert op het gebied van neuromarketing en is geïnteresseerd in het psychologische construct van zich welkom voelen. Hij onderzoekt hoe dat het beste gemeten kan worden en het fascinerende fenomeen dat klanten bereid lijken te zijn om 'ongeloof op te schorten' en te vergeten dat ze voor een dienst betalen als ze in een commerciële setting wat ze ervaren als 'oprechte gastvrijheid' ontvangen. Hij onderzoekt  de ontwikkeling van commerciële vriendschappen en gebruikt daarvoor de context van het Nederlandse 'bruin café'. Hij promoveert bij Breda University of Applied Sciences en Tilburg University.

Team

Het lectoraat bestaat uit een onderzoeksgroep onder leiding van onze hoogleraar Hospitality Studies, Dr. Erwin Losekoot. Erwin's werk bouwt voort op zijn 10 jaar in operationele managementfuncties bij P&O Princess Cruises, Sheraton en Crowne Plaza hotels en omvat onderwijs en onderzoek aan Strathclyde University's Scottish Hotel School (Glasgow, UK), Auckland University of Technology (Auckland, NZ) en RMIT University Vietnam (Saigon, Vietnam).

Contact

NHL Stenden Hogeschool
Stenden Hotel Management School
Postbus 1298

Rengerslaan 8-10
8900 CG Leeuwarden

Leden onderzoeksgroep

  • Dr. Erwin Losekoot
  • Sake Jan Velthuis
  • Georges El Hajal
  • Geesje Duursma

Bekijk ook

Disruption, Innovation and New Phenomena

Hospitality Education

Sustainability in Hospitality and Tourism