Iris Rosier heeft een passie voor gezondheid, technologie en innovatie. Deze drie werelden komen samen in haar baan als projectleider eHealth & Innovatie bij het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie, haar rol als docent bij de Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn en haar taak als innovator in het inspiratie lab van Jamzone in Leeuwarden. “De wereld waarin psychologie en technologie samenkomen is voor mij meer dan alleen werk.”

 “Na het afronden van mijn opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de RUG ben ik in de marketing en communicatie aan de slag gegaan. Al snel merkte ik dat mijn hart en ook mijn toekomst meer zouden liggen in de digitale wereld en ben ik mij verder gaan richten op technologie en productontwikkeling. Ik heb hierbij altijd profijt gehad van mijn achtergrond in de marketing en communicatie.”

Innovatie op het gebied van mentale gezondheid

“Sinds 2007 ben ik mij gaan focussen op de ontwikkeling van e-Mental Health, in samenwerking met het Trimbos-instituut, de World Health Organization en vele andere organisaties, instellingen en bedrijven in dit veld. Naast mijn werkzaamheden bij NHL Stenden Hogeschool vul ik mijn dagen in het innovatielab van Jamzone in Leeuwarden. Bij Jamzone werken we aan innovatie op het gebied van mentale gezondheid in samenwerking met diverse partijen en studenten.”

Multidisciplinaire teams

“Mijn focus in het werk ligt in het vertalen van wetenschap en bewezen interventies naar gebruikerservaringen die betekenisvol en relevant zijn voor eindgebruikers. Ik hou ervan om daarbij samen te werken in multidisciplinaire teams met onder andere designers, ontwikkelaars, studenten, onderzoekers, instellingen, organisaties en ook de eindgebruiker zelf.”

Koppeling tussen werelden

“Ik heb een passie voor gezondheid, technologie en innovatie. De wereld waarin psychologie en technologie samenkomen is voor mij meer dan alleen werk. Beide gebieden interesseren me enorm, dus de koppeling daartussen is het veld waarin ik mij erg graag beweeg. Ik ben ervan overtuigd dat we meer mensen kunnen bereiken en helpen op het gebied van mentale gezondheid door gebruik van technologie.”

Optimale aansluiting

“Een oplossing kan alleen succesvol zijn als het aansluit bij de behoefte van de doelgroep en de praktijk. Een product kan alleen relevant en betekenisvol worden voor een eindgebruiker als deze aansluiting ‘natuurlijk’ voelt en het product klopt op alle fronten. Denk daarbij ook zeker aan vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. Naast deze optimale aansluiting is de implementatie in de praktijk de volgende uitdaging. Een implementatie met zorg en aandacht is eveneens een belangrijke slagingsfactor en daar schort het in de praktijk nog wel eens aan.”

De ideale driehoek

“In mijn periode bij het Trimbos-instituut was vooral het onderste deel van de driehoek solide neergezet: gedegen onderzoek en ondernemen gaan daar hand in hand. Met name onderzoek naar de werking en effectiviteit van e-Mental Health producten. Met mijn activiteiten bij zowel NHL Stenden als Jamzone is de driehoek compleet: ondernemen doe ik bij Jamzone en deze kennis uit de praktijk breng ik mee naar het onderwijs bij NHL Stenden Hogeschool als docent van de Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn. De poot onderzoek vul ik zowel bij Jamzone als NHL Stenden Hogeschool in. In het centrum van deze driehoek is uiteindelijk de ruimte waar we kunnen innoveren.”

Lectoraat