Het lectoraat Betekenisvol Ondernemen is met de benoeming van lector Aleid Brouwer begin 2018 opgestart. Het lectoraat is verbonden aan de campus Leeuwarden, maar werkt ook veel samen met lectoraten van de campus Emmen. Ze werkt aan het ontwikkelen van kennis over onder andere circulair ondernemen, duurzaam werkgeverschap en het versterken van entrepeneurial ecosystems. Het lectoraat is ingebed in de Academie International Business Administration en binnen de onderzoeksgroep Vitale Economie. Daarnaast is het verbonden aan een groot INTERREG NSR project ‘Futures by Design’ en het EFRO project ‘Make IT work in the North’.
De onderzoeksprojecten binnen het Lectoraat Betekenisvol Ondernemen richten zich op regionaal onderzoek binnen het MKB en de quatro helix setting. Dit zijn zowel samenwerkingsprojecten met internationale partners, als ook (onderzoeks-) projecten vanuit de provincies Friesland en/of Drenthe en voor MKB bedrijven.
Het lectoraat Betekenisvol ondernemen gaat ervan uit dat strategieën om betekenisvol te ondernemen liggen op het snijvlak van disciplines. Ze is dan ook gespecialiseerd in bedrijfskunde en HRM en werkt samen met onderzoekers op het terrein van bijvoorbeeld internationaal ondernemen, sociale media en logistiek. Daarmee ontwikkelt ze kennis over onder andere circulair ondernemen, duurzaam werkgeverschap en het versterken van entrepreneurial ecosystems.
Door in te zetten op ‘Betekenisvol ondernemen’ ontstaan nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. Bijvoorbeeld naar nieuwe vormen van bedrijvigheid en nieuwe vormen van zowel maatschappelijke als fysieke duurzaamheid binnen de regionale economie van Friesland en de andere regio’s waarin NHL Stenden actief is. Hierbij is de rol van de regio en de interactie tussen alle in de regio aanwezige stakeholders van groot belang. Dat is als ware het een entrepreneurial ecosysteem.
De competenties die studenten kunnen ontwikkelen dankzij de activiteiten van dit lectoraat zijn onder andere: strategisch netwerken, duurzaam netwerken, regionale kansen zien en belemmeringen herkennen. Daarnaast zijn ze gericht op duurzaam personeelsbeheer, regionale verbondenheid en kritisch en innovatief denken. De thematiek van het lectoraat en de keuze binnen het lectoraat om met een Design Based Research benadering te werken, bieden volop mogelijkheden voor het ontwikkelen van projecten binnen ons DBE onderwijs.
Het lectoraat sluit aan bij de missie van de onderzoeksgroep Vitale Economie om een bijdrage te leveren aan het innoveren van ambitieuze organisaties, bedrijfsfuncties, processen en professionals om te komen tot excellente resultaten en zo bij te dragen aan een sterke regionale economie.
Het praktijkgericht onderzoek van dit lectoraat komt de regionale spelers ten goede en de onderzoeksuitkomsten zijn vaak direct op de regio toepasbaar, bijvoorbeeld door het aanpassen van regionaal beleid (overheidsniveau), door de toepassing van aanbevelingen en het geven van praktische handvaten (bedrijvenniveau) of door de inhoudelijke input voor een nog doelgerichtere opleiding (hogeschoolniveau). Een samenwerking in quatro-helix verband komt om die reden terug in bijna alle onderzoeksprojecten die binnen dit lectoraat worden doorgevoerd. Het lectoraat en de onderzoeksgroep kunnen hierbij als spin in het web worden gezien waar expertise, ervaring en inhoudelijke input van diverse partijen wordt gebundeld, opgevraagd en weergegeven.
Het lectoraat hanteert als onderzoeksmethode zowel kwalitatieve en kwantitatieve methoden en probeert waar mogelijk de strategie van Design Based Research (DBR) te implementeren.
NHL Stenden Hogeschool
Academie International Business Administration
Dr. Aleid E. Brouwer, lector
e-mail : aleid.brouwer@nhlstenden.com
2019: | NWO SGW Beoordelings commissie digitaliserings call, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. |
2019: | Guest Editor for special Issue Annals of Regional Science |
2017- heden: | Audit commissie Regional Science Association Netherlands |
2018- heden : | Raad van Toezicht MEE Noord |
2008-heden | UD Factulteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen |