Het uiteindelijke doel van onderwijs is om alle kinderen een optimale ontwikkeling te laten doormaken. Hierbij gaat het om ontwikkelingen op een drietal (pedagogische) doeldomeinen, namelijk kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming (Biesta, 2012). Biesta geeft aan dat onderwijs en opvoeding gericht zijn op ‘er zijn’. Dat verwijst naar het pedagogische begrip ‘presence’ bij Rodgers & Roth (2006), maar ook naar ‘mens worden’ (Rogers, 2012).
In de pedagogische relatie tussen (bijvoorbeeld) docent en leerling draait het om ‘connectedness’, om relatie en dus om interactie. Daarom richten wij ons in het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid met name op de kwaliteit van meertalige dialogische interactie.
Een optimale ontwikkeling is nauw verbonden aan geletterdheid, taalontwikkeling, taalgebruik en het leren van en in meerdere talen. Volgens de Europese Commissie (1995) zou een goede taalbeheersing in tenminste drie talen een vanzelfsprekendheid voor elke Europese burger moeten zijn. Om dit te kunnen bereiken is meer kennis over de omgang met taal en meertaligheid in het onderwijs echter een voorwaarde. Daarom is er meer innovatief onderzoek nodig op het gebied van taalontwikkelend leren, meertaligheid, geletterdheid en de relatie tussen deze drie onderwerpen.
Taal is overal. Goede beheersing van taal is bepalend voor een succesvolle deelname aan school en maatschappij; taal maakt zelfredzaam. Ook meertaligheid is overal: thuis, op school, en in de hele maatschappij. Ongeveer 65% van de wereldbevolking gebruikt dagelijks meerdere talen voor communicatie: de EU telt 24 nationale talen, 60 minderheidstalen en 175 migrantentalen. Fryslân is een goed voorbeeld van vreedzame co-existentie van verschillende moedertalen in het dagelijks leven, waarbij de nationale en internationale talen een belangrijke rol spelen. Ook in Drenthe en Groningen worden streektalen en migrantentalen dagelijks gesproken. Er zijn verschillende open vragen in de drie noordelijke provincies rond de centrale thema's van het lectoraat, namelijk taalontwikkelend leren, meertaligheid en geletterdheid, zoals:
Het onderzoek naar deze vragen vormt de basis van het lectoraat Meertaligheid en Geletterdheid bij de NHL Stenden Hogeschool.