

Duurzame Kunststoffen
In 2050 moet in Nederland een volledige circulaire economie draaien, waarin fossiele grondstoffen worden uitgebannen en vervangen door hernieuwbare of recyclebare materialen. Om dit te bereiken zet het lectoraat Duurzame Kunststoffen zich in voor de ontwikkeling van biogebaseerde en biologisch afbreekbare plastics en duurzame productieprocessen. Lectoren en onderzoekers werken vol passie samen met studenten en bedrijven in Noord-Nederland aan kennisontwikkeling en onderwijsvernieuwing, onderverdeeld in vier thema’s.
Onderzoeksthema’s
Het lectoraat Duurzame Kunststoffen heeft vier kernthema's: 3D Printen, biopolymeren, sustainable fibres en biocomposieten. Elk thema kent verschillende onderzoeksprojecten. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van nieuwe biogebaseerde plastics zoals copolyesters uit hernieuwbare grondstoffen, duurzame inkt voor 3D-printers, composietproducten op basis van natuurlijke vezels en studies naar energiereductie in kunststofproductieprocessen.
3D printing is in rap tempo aan het ontwikkelen tot een competitieve productietechniek, waarbij het mogelijk is om in een korte doorlooptijd producten te maken die afgestemd zijn op de wensen van de klant. Ondanks de huidige innovaties zijn de beschikbare materialen voor diverse 3D printtechnieken (i.e. FFF, SLA/DLP, SLS) nog beperkt. Samen met studenten en bedrijven uit de regio richtten wij ons op de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen om producten te printen van hoge kwaliteit. Een cruciaal thema daarbij is de circulariteit van 3D printmaterialen. De partners zetten zich in op het 3D printen van gerecyclede kunststoffen, maar ook op de recyclebaarheid van geprinte producten teneinde de kunststofkringloop volledig te sluiten.
Ontdek de projecten
- 3dPrint in Productie (GreenPAC)
- 3D Druck 2.0 (Interreg)
- 3D Druck (Interreg 1.0)
- 3D Scholing (Interreg 1.0)
Het begrip biopolymeer heeft twee betekenissen. Polymeren op basis van natuurlijke grondstoffen zijn hernieuwbaar, bijvoorbeeld polyesters op basis van plantenresten. Polymeren die kunnen worden afgebroken door de natuur noemen we biologisch afbreekbaar. Sommige plastics combineren beide eigenschappen, zoals PHA, een kunststof dat wordt gemaakt door bacteriën en degradeert als je het in de grond stopt. De ontwikkeling van nieuwe biopolymeren biedt volgens het lectoraat Duurzame Kunststoffen grote kansen voor de Noord-Nederland als circulaire kennisregio. Wij maken een selectie uit potentiële toepassingen met als doel: het bedenken van technische uitdagingen die deze toepassingen dichterbij moeten brengen.
Ontdek de projecten
- Biokleur
- BERNN project (EFRO)
- Copolyester
- Microspuitgieten (Interreg 2.0)
- Microspuitgieten (Interreg 1.0)
Smart materials zijn materialen die grote veranderingen in hun vorm kunnen ondergaan door invloeden van buitenaf. Ons onderzoek is gericht op de toepassing van smart of sensorische materialen in textiel. Denk hierbij aan veiligheidskleding of toepassingen in de auto-industrie. Binnen deze onderzoeksprojecten werken we samen met ons netwerk. Er is een duidelijke wisselwerking tussen onze projecten en de doorontwikkeling naar commerciële producten. Andersom kunnen vanuit het netwerk vragen komen die wij weer kunnen onderzoeken.
Ontdek de projecten
- Smart Sustainable Sailing (ROSF)
- Sustainable Fibres (Interreg 2.0)
- Sustainable Fibers (Interreg 1.0)
Composieten zijn materialen die bestaan uit kunststof en vezels. Als vezelmateriaal wordt vaak glas, aramide of koolstof gebruikt. Als kunststof wordt vaak polyester en epoxy gebruikt. Composieten gaan lang mee maar zijn niet duurzaam. Het kost erg veel energie om ze te maken en ze zijn bijna niet te recyclen. Biocomposieten zijn opgebouwd uit biogebaseerde kunststoffen en versterkt met natuurvezels. De grote voordelen: ze zijn biologisch afbreekbaar en goed te recyclen. De ontwikkeling van biocomposiet producten zoals vlonderplanken en deurpanelen voor auto’s is in volle gang. Dat is nog niet zo in de bouw, meubel- en transportsector. Maar nieuwe technologieën maken het straks mogelijk bouwmaterialen te produceren die hout, staal en beton kunnen vervangen.
Ontdek de projecten
- Biobrug II (GreenPAC)
- Cirbind (ISPT)
- Biobased extruderen (Interreg 2.0)
- Biogebaseerde modulaire woningbouw systemen (Interreg 2.0)
- Biobased Fietspad (Interreg 1.0)
- Biobased Woningbouw (Interreg 1.0)
- Fokker WCCS
Uitgelicht project
CuRe is een energiezuinige oplossing voor eindeloze product-naar-producttransformatie. Oneindig recyclen, keer op keer en opnieuw. CuRe Technology BV is een samenwerking tussen de Morssinkhof Group en de DuFor/ Cumapol Group, met strategische partners DSM-Niaga en NHL Stenden Hogeschool. Samen biedt het CuRe consortium expertise op hoog niveau in de sectoren gerecyclede polyesterproductie, afvalbereiding en materiaalkunde.
Contact
Heb je een vraag over een van onze projecten of wil je weten welke mogelijkheden er zijn om samen te werken met studenten? Neem dan contact op!
NHL Stenden
Lectoraat Duurzame Kunststoffen
Van Schaikweg 94
7811 KL Emmen
0591 - 85 31 16
Lectoraat.dk@nhlstenden.com
Teamleden
