Digitalisering in de psychiatrie; het is een onderwerp waar onderzoeker Sjoerd van Dekken zich dagelijks mee bezighoudt. Als innovatieadviseur bij GGZ Friesland werkt hij binnen het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie mee aan de ontwikkeling van de app Smart Alert.

Neem contact op

Neem voor meer informatie contact op via e-mail.

Sjoerd.van.dekken@ggzfriesland.nl

“In 2012 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) op NHL Hogeschool. Momenteel ben ik bezig met het afronden van mijn Master of Business Administration. Ik ben werkzaam als innovatieadviseur bij GGZ Friesland. Hier combineer ik mijn achtergrond in multimedia-ontwikkeling met innovatie in de psychiatrie. De digitalisering raakt ook steeds meer de psychiatrie en is tegenwoordig een belangrijke drijfveer voor innovatie in de GGZ.”

“Samen met het lectoraat Zorg & Innovatie in de Psychiatrie heb ik de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de app Smart Alert. Deze app verzamelt allerlei informatie met behulp van sensoren die nu al in een smartphone zitten. Deze informatie geeft ons digitale voetsporen, die ons veel kunnen leren over het menselijk gedrag. Denk hierbij aan hoeveel stappen we lopen, hoe we sociale apps gebruiken, hoeveel en met wie we bellen en hoe actief we zijn in de nacht. Deze informatie gebruikt Smart Alert om patiënten met een depressie of een bipolaire stoornis inzicht te geven in hun gedrag en ziektebeeld. Daarnaast zou Smart Alert signalen kunnen opvangen als het gaat om eventuele toekomstige depressies.”

“De potentie van digitale innovatie in de gezondheidszorg is enorm. Als je ziet en hoort wat er op het gebied van digitalisering wereldwijd al mogelijk is, fascineert het mij wat dit kan betekenen in de gezondheidszorg. Eigenlijk staat digitalisering in de zorg nog in de kinderschoenen. Het biedt volop kansen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld met al die digitale voetsporen ziektes voorkomen en mogelijk voorspellen? En kunnen we met Artificial Intelligence of Virtual Reality de behandeling versnellen of verbeteren?”

“Uiteindelijk is het belangrijk dat de innovaties die worden bedacht en de onderzoeken die worden gedaan daadwerkelijk bijdragen aan de zorg. Praktijkgericht onderzoek draagt hier ontzettend aan bij. Door onderzoek te doen dat dicht bij de werkvloer ligt, sluiten de innovaties goed aan bij de wensen en behoeften van die praktijk!”

Lectoraat