Wiebe Kooistra

De driehoek onderzoek, onderwijs en ondernemen is volgens projectingenieur Wiebe Kooistra van het lectoraat iHuman Welzijn Zorg Digitaal te vergelijken met een ronddraaiende cirkel. Alle drie versterken ze elkaar.

“Ik heb de opleidingen Gamedesign en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan en ben nu betrokken bij onderzoek naar serious games in de zorg. Het feit dat je met eenvoudige en leuke oplossingen mensen kunt helpen zonder dat ze het gevoel hebben hulp te ontvangen, fascineert me. De laatste jaren is deze markt groeiende, ik zie om me heen veel succesvolle projecten die echt meerwaarde hebben.”

“Praktijkgericht onderzoek is wat mij betreft de leukste manier van onderzoek. Je probeert immers om je product helpend te laten zijn voor de klant. Tegelijk is dit altijd een uitdaging omdat je bij het ontwerpen niet weet hoe de gebruikers het eindproduct zullen vinden. Daarom is het ook belangrijk de gebruiker altijd bij het proces te betrekken.” 

Constante cirkel 

“De driehoek onderzoek, onderwijs en ondernemen is eigenlijk een constant draaiende cirkel. Het lectoraat vergaart vanzelfsprekend veel kennis door middel van onderzoek. Om de onderzoeken uit te voeren hebben we studenten nodig, die voor hun afstuderen of specifieke opdracht een bepaald thema bestuderen. Met die resultaten kunnen we weer verder. Daarbij kunnen en willen we als lectoraat zelf niet de ontwikkelaars zijn van producten, daarvoor zoeken we samenwerking met het mkb.”