Colleges en samenwerken

Voor het geven van (live) online colleges en werken in break-outgroepen kun je Blackboard Collaborate gebruiken. Voor samenwerken in groepen en het werken aan documenten gebruik je bij voorkeur Teams. Wil je een kennisclip delen, zoals een opname uit Blackboard Collaborate? Dan kun je die ook op ons weblecture platform plaatsen.

Colleges en samenwerken via Blackboard

Blackboard Collaborate biedt een grote hoeveelheid didactische functies die je online kunt gebruiken. Zo kun je:

 • Face-to-face instructies geven.
 • Externen uitnodigen om jouw college bij te wonen of om college te laten geven.
 • Opnames maken van je college, die direct in je course komen te staan.
 • Specifieke studenten aan het woord laten.
 • Iedereen ‘muten’ zodat alleen jij te horen bent.
 • Studenten kunnen ‘hun hand opsteken’.
 • Studenten kunnen presenteren (ook binnen break-out groepen).
 • Scherm met elkaar delen.

Uitgebreide informatie over Blackboard

Interactie en feedbacksessies via Feedback Fruits

Feedback Fruits maakt het mogelijk om studiemateriaal interactiever te maken en (peer) feedback te faciliteren. Deze Blackboard-applicatie past goed bij Design Based Education, ons toetsbeleid (waaronder formatieve assessments) en de door de omstandigheden sterk versterkte wens het aanbod ter verrijking van de digitale didactiek uit te breiden.

Op de website van Feedback Fruits vind je een overzicht van alle tools en hoe je deze kunt inzetten. En met de handige beslisboom ontdek je snel welke tool het best past bij jouw project, college of vraagstuk. Daarnaast vonden er in de week van 29 juni inspiratieworkshops plaats over de inzet van Feedback Fruits binnen onze hogeschool.

Colleges en samenwerking in Microsoft Teams

Teams is het samenwerkingsplatform van Office 365 van Microsoft. Je kunt Teams eenvoudig inzetten als virtueel atelier om in groepen te overleggen, samen aan documenten te werken. Zo kun je:

 • Face-to-face instructies geven.
 • Samenwerken aan documenten.
 • Live ateliersessies .
 • Subgroepen aanmaken in kanalen.
 • Planning en afvinkschema’s maken om het samenwerken te bevorderen.
 • Deel presentaties, video's, afbeeldingen and Office-documenten tijdens een meeting.

Je kunt via Teams ook externen uitnodigen en opnames van je colleges maken om later te delen. We raden je echter aan om hiervoor Blackboard Collaborate te gebruiken.  

Hieronder vind je links naar instructiemateriaal waarmee je direct aan de slag kunt.

Opgenomen colleges delen

Wil je een opgenomen college delen met anderen? Dat kan eenvoudig via Teams zelf. Ook kun je ervoor kiezen de opname te downloaden en vervogens zelf te verspreiden. De opgenomen video's zijn grote bestanden en kunnen daarom niet als bijlage aan een e-mail worden toegevoegd. Gebruik daarom de filesender van Surf om deze grote bestanden veilig te verzenden.

Uitgebreide informatie over Teams

Nettiquette online onderwijs

Om online onderwijs soepel te laten verlopen, is het handig dat wij ons allemaal aan bepaalde gedragsregels houden. Denk bijvoorbeeld aan het vooraf testen van je camera en het dempen van je microfoon wanneer je niet aan het woord bent.

We hebben het voor jou als docent gemakkelijk gemaakt en onderstaande presentatie beschikbaar gesteld. Hiermee kun je jouw spelregels voorafgaand aan een college duidelijk maken bij je studenten. Je kunt de sheet eenvoudig toevoegen aan je eigen presentatie en de inhoud aanpassen, zodat het perfect aansluit bij jouw manier van lesgeven. NHL Stenden kent immers veel verschillende college- en werkvormen, waardoor deze spelregels voor online onderwijs niet in beton zijn gegoten.