Pieter Jonker

Pieter Jonker stapte over van Autotechniek naar Maritieme Techniek.
Pieter Jonker stapte over van Autotechniek naar Maritieme Techniek.

Placeholder

”Tijdens de opleiding leer je echt de basis van schepen kennen.”

Gedreven

“Ik ben opgegroeid tussen de boten, maar ik vind alles met een motor wel mooi. Ik heb eerst de opleiding mbo-Autotechniek gedaan. Daarna heb ik twee jaar in de scheepsbouw gewerkt. Hier deed ik vooral afbouw en installatiewerk in de kleinere jachtbouw. Klokjes inbouwen en dat soort werk. Leuk, maar ik wilde meer te zeggen hebben over het ontwerp van de boten. Ik ben nogal gedreven en ik wil altijd groeien. Nooit stilstaan, maar op zoek naar uitdaging.”

Een niveau hoger

“Ik ben nu op een hele andere manier met scheepsbouw bezig. Tijdens deze opleiding krijg ik veel inzicht in de krachten en spanningen die komen kijken bij zo’n schip. Constructieleer, sterkteleer, dat soort vakken. Maar ook over de hydrodynamische gegevens van een schip. Dus wat doet een schip als ik er een lading op zet, hoe ligt het in het water, hoe verdeel ik het gewicht? Dat vind ik het mooie, je leert echt de basis van het schip kennen.”

Het grote werk

“Nu doe ik eerst de Ad, daarna plak ik er misschien nog twee jaar aan vast voor mijn bachelor. Ik ben altijd vrij bewust in mijn keuze. Als ik iets doe, wil ik wel weten dat ik ermee aan het werk kan. En er is veel vraag naar technisch personeel. Uiteindelijk wil ik naar de technische kant van de schepen. Voortstuwingsinstallaties en zo. Dus echt de hoofdmotor, schroeven en alles wat daarbij komt kijken. En dan het liefst het grote werk. Prachtig!”