Evaluaties zijn belangrijk maar is vaak weinig tijd voor. Zonder evalueren is het moeilijk om van ervaringen en casuïstiek te leren. Ons lectoraat neemt de tijd om alle relevante betrokkenen bij de casus te spreken en te kijken naar wie wat heeft gedaan en waarom, welke effecten werden verwacht en zijn ervaren. Daarnaast kijken we ook of er relevante interventiemogelijkheden onbenut zijn gebleven en doen we aanbevelingen voor de aanpak.
Wat is de aanleiding voor het project?
In 2023 was er veel lokale onrust rondom (zowel fysiek als online) een vermeende verkrachting in de gemeente SWF. Dit had verstrekkende gevolgen voor de openbare veiligheid en persoonlijke levenssfeer. De politie, het cluster OOV, en de afdeling communicatie moesten veel werk verrichten om de onrust, dreiging van geweld, en de situatie van zowel het vermeende slachtoffer als de verdachte te beheersen. Deze casus heeft bij zowel de politie als het cluster openbare orde geleid tot de behoefte aan een evaluatie om handelingsverlegenheid te verminderen en het handelingsperspectief te vergroten. Het doel is om strategischer en effectiever op te treden met beperkte middelen. NHL Stenden Hogeschool is gevraagd om deze evaluatie uit te voeren. Dit onderzoek dient als startpunt voor een werkmodel dat kan helpen bij een bredere aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen.
Wie is het projectteam?
Het projectteam bestaat uit:
Laura Postma MSc (projectleider)
Dr. Willem Bantema
Mr. Denise de Boer
Hoe pakt het projectteam dat aan?
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit het interviewen van de belangrijkste actoren die betrokken zijn geweest bij het concrete voorval (vanuit de gemeente). Dit wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald. Aan de hand van de interviews (individueel) wordt een tijdlijn gemaakt en worden ook de gemaakte keuzes en gevolgen van die keuzes worden in kaart gebracht (ervaring en waar mogelijk op basis van andere informatie). We beperken dit tot de belangrijkste 10 stakeholders. Het tweede deel omvat het doelgericht doornemen van de belangrijkste literatuur en beleidsstukken het benutten van belangrijkste interventiemogelijkheden voor het aanvullen van de werkmethoden van gemeente SWF.
Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten?
Het onderzoek leidt tot verschillende lessen voor de aanpak van dergelijke lokale online onrust/online aanjaging. In het bijzonder worden communicatieve lessen geleerd in dit onderzoek.
Projectpartners
Het onderzoek is gefinancierd door gemeente SWF en gemeente Fryske Marren.