Remko Zantingh

Remko Zantingh begon zich in het tweede jaar een echte docent te voelen.

Placeholder

”Op een gegeven moment kreeg ik grip op mijn klas.”

Perfecte combi
“Ik wilde een sociale opleiding doen, maar op de middelbare school vond ik economie ook al een boeiend vak. Alles heeft met economie te maken. In deze opleiding zit het sociale deel: werken met jongeren. En het economische aspect. Dit is de perfecte combi.”
 
Wederzijds respect
“In het tweede jaar liep ik stage op een vmbo-school. Vooral in het begin waren de leerlingen lastig te motiveren. Maar op een gegeven moment kreeg ik grip op mijn klas. Daarbij is wederzijds respect heel belangrijk. Ik verwacht iets van hen. Maar ik vind dat ze ook iets van mij kunnen verwachten. Dus in het begin moet je wat strenger zijn en dan kan je daarna de teugels wel wat laten vieren. Toen werd het leuk en begon ik mijzelf ook echt docent te voelen. Uiteindelijk kijk ik er heel positief op terug.”
 
BTW
“Ik wilde mijn leerlingen leren wat btw is. Per groepje gingen ze verschillende informatie zoeken. Hoge en lage tarieven, btw in de EU, hoe is het ontstaan, dat soort dingen. Daar hebben ze een verslag over geschreven en na een paar weken heeft ieder groepje het gepresenteerd. Sommigen maakten een mooie PowerPointpresentatie, anderen hadden zich uitgeleefd met knippen en plakken met papier.”
 
Overwinning
“Zes leerlingen durfden niet te presenteren. Ik heb ze apart genomen en met ze afgesproken dat ze hun presentatie in dat clubje van zes mochten doen. Ik wilde dat ze het in ieder geval zouden proberen en het viel ze uiteindelijk best wel mee. Om ze iets te laten doen waar ze als een berg tegen opzien, dat is wel heel leuk. Als je leerlingen de juiste begeleiding geeft, kunnen ze zichzelf overwinnen. Het voelde voor mij ook als een soort overwinning door niet toe te geven. Dat was wel een bijzonder moment.”