Fares Lutfi

docent Stenden Hotel Management School

Fares Lutfi, Duitser van oorsprong, is docent aan Hotel Management School. In het verleden woonde en werkte hij op plekken over de hele wereld: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Amerika, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten … Die internationale werkervaring zet hij in bij het begeleiden van zijn studenten.

Fares

”We houden ons hier allemaal bezig met gastvrijheid”

“Ik stimuleer studenten altijd om hun eigen passie te vinden en alles op alles te zetten om dat doel na te streven. Want wat ik vooral heb ervaren op al die plekken, is dat het gras altijd groener lijkt bij de buren. Bedrijven kunnen heel wat lijken van een afstandje, maar toch lopen ze allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan. Uiteindelijk probeert elk bedrijf het beste eruit te halen wat erin zit. Het is goed als je dan weet wat je doelen zijn.”

Praktijkgericht onderwijs

Bijzonder aan NHL Stenden Hogeschool is het onderwijsconcept waarmee je les krijgt: Design Based Education. Leren in de praktijk staat daarbij voorop, met echte opdrachten uit het werkveld. Als student doe je dus ook regelmatig projecten bij echte bedrijven. Studeren blijft op die manier altijd interessant en je staat telkens voor nieuwe uitdagingen. Bij de plaatsing bij zulke opdrachtgevers wordt altijd gekeken naar wat past bij de studenten. Fares: “We houden goed in de gaten wat studenten belangrijk vinden. Wat is hun idee van een goed bedrijf? Zeker voor hun stage in het laatste jaar proberen we altijd de perfecte match te vinden.”

Buitenlandervaring

Bij de Hotelschool is het ook mogelijk om een periode op een buitenlandse campus te studeren, of aan een andere hogeschool in het buitenland. Iets waar veel studenten aan Hotel Management School met plezier gebruik van maken. Je volgt dan bijvoorbeeld een minor op een van de buitenlandse locaties in Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Het is een van de dingen die Fares zo aantrekkelijk vindt aan deze hogeschool. “Voor mij was reizen de beste leerschool. Je leert zoveel over jezelf, bijvoorbeeld: wat maakt jou gelukkig? Mijn advies is daarom: reis zo veel mogelijk en probeer in verschillende landen te wonen. Het is een geweldige ervaring om die andere landen te ontdekken. De geuren, smaken en alles eromheen wat je opdoet tijdens zo’n ervaring blijven je je hele leven bij. Ik mag mezelf enorm gelukkig prijzen dat ik op zoveel verschillende plekken heb gewoond.”

Leeuwarden

Hoe Fares na al dat reizen in Leeuwarden belandde? “Een vriend van me werkte hier. Hij wist dat ik interesse had in lesgeven, dus belde hij me op een dag op met een uitnodiging. Dus zo kwam ik hier, en het bevalt goed. Het is een grote school, zeker voor nieuwe studenten, maar er is altijd wel iemand die je wil helpen als je er niet uit komt. Uiteindelijk houden we ons hier allemaal bezig met gastvrijheid en iedereen denkt om elkaar. Ook de vrijheid die docenten krijgen spreekt me aan, en dat ik in gesprek ga met jongeren die uitgedaagd willen worden. Dat houdt me zelf ook jong!”