Hogere Hotelschool - Instroom vwo

B Hotel Management, Bachelor, voltijd

Hou je van afwisseling, ben je stressbestendig en kun jij je goed verplaatsen in anderen? Ben jij klaar voor een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau? En zit je op het vwo? Dan is het driejarige instroomprogramma Hogere Hotelschool jouw studie!

 • Je haalt in drie jaar je bachelor degree-diploma.
 • Je kunt na je opleiding in 14 maanden een master degree halen.
 • Je kunt een deel van je opleiding doen in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar.
 • Je werkt in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.

Kennismaken met deze opleiding? Je bent van harte welkom op een van de Open Dagen van de Hogere Hotelschool. Meer informatie en aanmelden.

Wat staat je te wachten?

Je neemt deel aan een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. Met een hbo-diploma van Stenden Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. De opleiding is intensiever dan de vierjarige hotelopleiding; er wordt meer zelfstudie van je verwacht.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding

Met een hbo-diploma Hotel Management School op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot de zakelijke dienstverlening. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis en gevoel voor business zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien: of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales en markting manager van een hotel
 • coordinator bij een international congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector
b_hogere_hotelschool_vwo_instroom_fast_track_sfeer

Toelatingseisen

Voor de opleiding Hogere Hotelschool, Instroom vwo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

VWO
 • vwo + 2e mvt * of een internationaal diploma dat aan de toelatingseisen voldoet

* Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn:

 • Duits;
 • Frans;
 • Spaans.

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je de kwaliteiten hebt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op de inschrijfpagina van deze opleiding. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Let op: Om deel te kunnen nemen aan dit driejarige programma, dien je naast de selectie nog een motivatiegesprek te hebben. Dit gesprek vindt plaats tijdens de selectiedag, echter moet je aan een selectiedag deelnemen die vóór 1 mei plaatsvindt. 

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding Hotel Management? Er worden toelatingstoetsen op gebied van taal en economie aangeboden.

Meer informatie

studeren_lwd

Een wereld aan mogelijkheden

De hospitality branche heeft een internationaal karakter, je studie daarom ook. Een deel van de opleiding is dan ook in het buitenland te volgen. Zo studeer je en zie je tegelijkertijd meer van de wereld. Dit kan op één van onze campus sites in Thailand, Qatar, Bali of Zuid-Afrika. Dit is de zogeheten Grand Tour. Bijna de helft van de hotelschoolstudenten maakt gebruik van deze unieke mogelijkheid. Met de Grand Tour ontwikkel jij jezelf tot ‘wereldburger’. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Stenden Hotel Management School biedt onbegrensde mogelijkheden.

Lees meer over de internationale mogelijkheden bij Hogere Hotelschool.

Opbouw studie

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: Hospitality Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In drie jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration in Hotel Management noemen. De opleiding is intensiever dan de vierjarige hotelopleiding; er wordt meer zelfstudie van je verwacht.

In de praktijk

Door 20 weken praktijk te lopen tijdens de eerste drie jaar van je studie, heb je de mogelijkheid om de geleerde theorie meteen om te zetten in de praktijk. Je doet werkervaring op operationeel, supervisor- en managerniveau op in een echt commercieel viersterrenhotel, het Stenden Hotel. Je leert alle facetten van een hotel kennen, krijgt leidinggevende ervaring en opereert als manager van een gehele afdeling.

Bij Stenden Hotel Management School sta jij centraal en krijg je alle ruimte om je eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Met Real World Learning helpen we je te ontdekken wie jij kunt zijn in de hospitality branche. Je leert doordacht en weloverwogen te handelen, ook wanneer het even tegenzit. Je krijgt volop de kans om je in te zetten voor echte gasten van echte bedrijven en je groeit zo uit tot een ondernemende professional. Je neemt initiatief en werkt samen met anderen aan innovaties in hospitality. Waar, wanneer en met wie je dat doet, bepaal je voor een groot gedeelte zelf. Eén ding is zeker, je gaat samenwerken met mensen van over de hele wereld. Vanwege de sterke link met de praktijk is de opleiding voor de NVAO ook geaccrediteerd met het speciale keurmerk 'Real World Learning'.

Gastcolleges

Studenten krijgen meer dan 70 gastcolleges en bedrijfspresentaties aangeboden.

Industry Fair

Tijdens deze stagebeurs presenteren meer dan 80 bedrijven uit de sector zich aan de studenten die op stage gaan.

Grand Tour

Er zijn al meer dan 2856 studenten op Grand Tour gegaan om tijdelijk in Indonesië, Thailand, Zuid-Afrika en/of Qatar te studeren.

Nationaliteiten personeel

23% van alle docenten en ondersteuners is internationaal. 51% van de docenten heeft een internationale achtergrond.

Onderzoek

Studenten worden betrokken in toegepast onderzoek via de onderzoeksgroepen van de Academy for International Hospitality Research en tijdens de afstudeerstage.

Specialisatiemogelijkheden

Meer dan 60 NHL Stenden minoren en uitwisselprogramma’s met wereldwijde partneruniversiteiten, maken het studenten mogelijk om hun kennis te verdiepen of verbreden tijdens een semester.

10 maanden stage in het bedrijfsleven

Studenten lopen stage bij één van de 780 hospitalily bedrijven wereldwijd.

Leerbedrijven

Studenten ontwikkelen tijdens het praktijkgedeelte operationele, tactische en managementvaardigheden.

Momenteel wordt de inhoud van het studieprogramma vernieuwd. Zodra hierover meer bekend is, vind je deze informatie op deze pagina.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het tweede jaar kun je je specialiseren door een minor te volgen: een vakkenpakket dat je volgt ter verbreding en verdieping van je kennis. Zo geef je vorm aan je eigen studie. Wil je een tweede minor volgen? Dat kan. Je verlengt je studie dan met tien weken.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een NHL Stenden-locatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook een minor van een andere opleiding of hogeschool kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Future Proof Hospitality (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management (Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle NHL Stenden-locaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Hoger Hotelonderwijs