Growth Hacking (15 EC)

Growth Hacking is het vertalen van alledaagse (klant)informatie naar inzichten. Je leert hoe je met behulp van data, de marketingstrategie kan verbeteren en ontdekt van alles over de software en online tools die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Google Analytics, hotjar en The piratefunnel. In deze minor houd jij je bezig met het onderzoeken van nieuwe technologieën die ingezet kunnen worden om de marketingdoelstellingen te behalen. Wat communiceer je nu met welke doelgroep en op welke manier? Met het afronden van deze minor heb jij ervaring met de werkzaamheden die passen bij een growth hacker.

Kenmerken

Startmoment

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 15 EC's

Type minor

 • Voor alle hbo-opleidingen

Interessegebied

 • Economie en Management
 • ICT
 • Toerisme en vrije tijd

Inhoud van de minor

Binnen de minor Growth Hacking houdt je je bezig met verschillende opdrachten. Er wordt gestart met het aanbieden van theorie omtrent Growth Hacking. Wat is het? Wat moet je doen als growth hacker? Met welke krachten heb je te maken als growth hacker? Kortom vanuit verschillende theoretische invalshoeken wordt stof aangedragen om een growth hacker te worden. Gedurende de minor worden verschillende opdrachten gemaakt. Je maakt een groepsopdracht bij een opdrachtgever waar je al je geleerde theorie en vaardigheden in de praktijk brengt. Dit doormiddel van het uitvoeren van kleine experimenten. Daarnaast houd je je bezig met etische dillema’s hier schrijf je een whitepaper over. Je leert gebruikt te maken van digitale tools en krijgt de basisbeginselen van programmeren mee.

Opzet van de minor

Opdracht Data driven research (individueel)

Data driven research staat in het teken van kennismaken met datavisualisatie. Deze opdracht maak je individueel. Aan de hand van reeds bestaande datasets ga je opzoek naar correlaties. Dit ga je inzichtelijk maken aan de hand van een dashboard. In een rijke beschrijving leg je uit wat jouw dashboard inhoudt en wat het betekend. Tijdens het assessment presenteer je jouw dashboard, ligt je jouw gemaakte keuzes toe en vertel je wat data driven research voor jouw betekend.

Op te leveren producten:

 • Dataset analyse met correlaties
 • Een dashboard van de geanalyseerde data
 • Datastorytelling (Welke gegevens communiceer je op welke wijze naar verschillende stakeholders)
 • Portfolio met verzameling van leeractiviteiten rondom data driven research

Beoordeling OVGU, Studiebelasting: 84 (3EC) 

Opdracht Law and Ethics (individueel)

Belangrijke terugkerende items bij Growth Hacking zijn rechten en ethiek. Met welke rechten en plichten heeft een growth hacker te maken? Waar moet je rekening mee houden als growth hacker? Welke rol speelt ethiek binnen data gedreven projecten? Belangrijke vragen waar jij  je mee bezig houdt gedurende deze minor. Voor dit onderdeel schrijf je een whitepaper over rechten en ethiek. Je gaat hiervoor onderzoek doen naar dataschandalen, ethische principes en morele discussies. Aan de hand van reeds bestaande theorie neem je stelling in over een bepaald onderwerp.

Op te leveren product:

 • Whitepaper aan de hand van een zelfgekozen vorm van verslaglegging ( verslag, blog, vlog, creatieve presentatie etc.)

Beoordeling: OVGU, Studiebelasting: 84 (3EC)  

Opdracht Digital Academy (individueel)

Een goede growth hacker is digitaal vaardig. Hij of zij is instaat om simpele toepassingen in te zetten om data te genereren voor verschillende doeleinden. Gelukkig bestaan er tegenwoordig allerlei gratis platforms om jezelf te scholen. Onder andere google heeft een scholingsplatform. Voor deze opdracht moet je minimaal 3 certificaten weten te behalen bij de google academie. Voor het behalen van deze module toont de student 3 certificaten aan die behaald zijn binnen het semester waarin hij/zij de minor volgt.

Beoordeling: Behaald/ niet behaald, Aantal EC: 3 84 (3EC) 

Opdracht Growth Hacking (groep)

Alle reeds opgedane theorieën en vaardigheden over Growth Hacking gaan jullie inzetten bij een bedrijf in de praktijk. Voor een opdrachtgever gaan jullie aan de slag met een marketing intelligence opdracht. In de eerste 5 weken wordt er aandacht besteed aan het werven van een opdrachtgever. Vervolgens zal er in verschillende iteraties gewerkt worden aan een data gerelateerde opdracht. Gedurende de opdracht wordt intervisie aangeboden door een begeleidend docent. Aan het eind van de periode verdedigen jullie je project in een assessment.

Beoordeling: OVGU, Studiebelasting: 252 (9EC) 

Toetsing

Minor Growth Hacking Foundation (periode 1/3)

15

 

Minor GH: Data knowledge

3

Toets

Minor GH: Law & Ethics

3

Product beoordeling

Minor GH: Data driven research

3

Portfolio Assessment

Minor GH: Digital Academy

3

Product beoordeling

Minor GH: Cyber Skills

3

Product beoordeling

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.