Restaurant Wannee

Dutch Cuisine: van eigen bodem

Wie niet beter weet, zou de naam Dutch Cuisine simpelweg vertalen in Hollandse Pot. Maar het gedachtegoed achter de Dutch Cuisine gaat veel verder dan dat. Cultuur, gezondheid, natuur, kwaliteit en waarde zijn dé vijf basisingrediënten voor een voedzame maaltijd van eigen bodem.

Grondlegger van de Dutch Cuisine is chefkok Albert Kooy. Naast aandacht voor smaak heeft Kooy vooral ook aandacht voor de impact die ons eetgedrag op de aarde heeft. Vol verbazing concludeerde hij dat ons dagelijkse eten in de supermarkt vooral uit het buitenland komt. Van sperziebonen uit Kenia tot uien uit Nieuw-Zeeland. Deze conclusie triggerde Kooy om toekomstige generatie chefkoks aan het denken te zetten over het gebruik van lokale en regionale producten.

Als smaakmaker buigt Kooy zich over de Nederlandse eetcultuur, waarbij producten van eigen bodem centraal staan. In de basis bepaalt de natuur het menu. Sterker nog: het gerecht op het bord moet gasten vertellen waar in Nederland en in welk seizoen ze zich bevinden. Daarbij is het streven om te koken met 80% seizoensproducten van Nederlandse bodem.

Kunstmatige toevoegingen zijn in de Dutch Cuisine uit den boze. Datzelfde geldt voor het weggooien van voedsel. Ieder product wordt van kop tot staart gebruikt, waarbij chefkoks op zoek gaan naar creatieve toepassingen voor ieder onderdeel. Waar mogelijk is ieder product biologisch, fairtrade, diervriendelijk, regionaal of zelfs lokaal geproduceerd en uiteraard zo vers mogelijk.

De winst van een restaurant dat werkt via de vijf regels van de Dutch Cuisine zie je niet zozeer terug in de kassa, maar vooral in de voordelen die het oplevert: gezonder eten, minder verspilling en een eerlijke prijs voor eerlijke producten uit de eigen regio. Als dat niet naar meer smaakt?!

Leren in de praktijk

Om de kneepjes van het vak te leren, gaan studenten aan de slag in Stenden Hotel en restaurant Wannee. In deze leerbedrijven krijgen ze begeleiding van experts en verwelkomen ze iedere dag nieuwe gasten. De perfecte plek om alvast aan hun toekomst te proeven!

Uniek leerbedrijf

Het hotel van NHL Stenden Hogeschool is een uniek leerbedrijf waar we studenten opleiden tot vakmensen in de hospitality sector. Eerste-, tweede- en derdejaars studenten lopen mee in restaurant Wannee of nemen letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken, waar ze de handen uit de mouwen steken. Duurzaamheid staat voorop. We hergebruiken ons water, kiezen voor lokale producten en werken volgens het Dutch Cuisine-concept.

Benieuwd? Je bent van harte welkom om de proef op de som te nemen!