
Ben jij geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en wil je een bijdrage leveren aan een veilige samenleving? Kun je strategisch denken, vraagstukken met een helikopterview bekijken en durf je knopen door te hakken? Wil jij je verdiepen in jeugdcriminaliteit, cybercrime of terrorismedreiging? Dan is de opleiding Integrale Veiligheidskunde echt iets voor jou!
Veiligheid is een bijzonder actueel thema. Het staat hoog op de agenda van de politiek en het bedrijfsleven. Veiligheid speelt in veel sectoren: veiligheid bij (chemische) bedrijven, evenementen, crisisbeheersing, sociale veiligheid, leefbaarheid en cybersafety. De opleiding biedt jou uitgebreide en unieke mogelijkheden om je te specialiseren in cybersafety. De opleiding Integrale Veiligheidskunde leidt je op tot een veiligheidsspecialist met een brede blik. Daarom krijg je naast vakken op het gebied van veiligheidskunde ook vakken als (bestuurs)recht, onderzoek, psychologie, beleid, organisatie en management. Een integraal veiligheidskundige overziet het hele werkveld. Binnen de opleiding kun jij je specialiseren via minoren zoals cybersafety, bedrijf en veiligheid, human factors, en recht, bestuur en veiligheid.
Baankans | 100% vindt binnen 1,5 jaar een baan |
Tevredenheid | 3,7 van de 5 sterren |
Sfeer van de opleiding | 4,1 van de 5 sterren |
Stage ervaring | 4,0 van de 5 sterren |
Contacttijd | 6-12 uur per week |
Bron: Nationale Studenten Enquête
Na je opleiding ben je breed inzetbaar. Je kunt bijvoorbeeld starten als veiligheidsadviseur en doorgroeien naar een managementfunctie. Dit kan bij de overheid, maar natuurlijk ook in het bedrijfsleven, bij hulpdiensten of veiligheidsorganisaties.
Voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
alle profielen
alle profielen
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
In het derde jaar loop je een half jaar stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een organisatie of bij de overheid. In principe regel je zelf een stageplaats, maar we helpen je graag. In het vierde jaar doe je een afstudeerstage van een half jaar.
Veiligheid is een breed thema. Je kunt zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid terecht, bijvoorbeeld bij:
Wil je in het buitenland studeren of stagelopen? Dat kan! NHL Stenden Hogeschool heeft een uniek netwerk van internationale campuses in Zuid Afrika, Thailand, Qatar en Indonesië, een uitgebreid internationaal samenwerkingsverband met hogescholen en universiteiten én een uniek netwerk van internationale stagebedrijven. Je kunt bijvoorbeeld minoren volgen binnen de opleiding Disaster Management bij Stenden Zuid Afrika. Europa? Amerika? Het kan allemaal. Jij bepaalt!
Een integraal veiligheidskundige overziet het hele werkveld, daarom word je bij NHL Stenden Hogeschool breed (generalistisch) opgeleid. Je kunt je tijdens de opleiding specialiseren via minors.
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met projecten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:
Ook ga je aan de slag met onderzoek. Aan bod komen: hoofdlijnen onderzoek, statistiek, eerste onderzoekervaring, theorie, SPSS practicum.
Hoe werkt veiligheidsmanagement in de praktijk? Daar valt de theorie op z’n plaats. Vandaar dat we bij NHL Stenden Hogeschool de praktijk zo veel mogelijk inzetten, dan weet je waarvoor je het doet. Je werkt in het tweede jaar aan de volgende projecten:
Hackerspaces voor veilige evenementen. Je organiseert je eigen evenement en sabotteert dit vervolgens vanuit het perspectief van een cyber crimineel. Je leert over de volgende onderwerpen:
Je loopt ongeveer een half jaar stage bij een bedrijf of overheidsinstelling. Tijdens je stage werk je aan een specifieke opdracht, bijvoorbeeld het maken van een analyse t.b.v. het rampenplan van een gemeente.
Je kiest een van de volgende minors:
Je kunt kiezen uit onderstaande minors. Eventueel kun je ook een minor volgen binnen de Thorbecke Academie of andere NHL Stenden-opleidingen. Je kunt zelfs een minor volgen bij een andere hogeschool.
Je sluit de opleiding af met een afstudeerstage. Je voert een onderzoek uit en schrijft een afstudeerscriptie. Die verdedig je in een mondeling examen. Een mogelijk onderwerp van je afstudeerscriptie: voor een opdrachtgever uit de praktijk onderzoek doen naar bijvoorbeeld geweld bij hulpdiensten, overlast in achterstandswijken, veiligheidsbewustzijn in de procesindustrie of cybercrime en dataveiligheid bij een grote financiële dienstverlener.
Tijdens de bacheloropleiding Integrale Veiligheidskunde staat de praktijk centraal. Hier werk je aan in de praktijkprojecten, je doet onder andere:
Hoe handel je in crisissituaties? Om dat te leren, bootsen wij een crisis na. Jij bent lid van het crisisteam en moet een noodsituatie in goede banen leiden. Natuurlijk ben je getraind door alle theorie en praktijkervaring die je tijdens je opleiding hebt opgedaan. Maar hoe ga je ‘echt’ om met dreiging, tijdsdruk en onzekerheid?
Je onderzoekt welke veiligheidsthema's bedrijven zoal tegenkomen.
Je leert hoe internationale organisaties samenwerken op het gebied van veiligheid.
Je onderzoekt wat er wordt gedaan aan veiligheid in wijken.
Je kunt regelmatig deelnemen aan grootschalige praktijkoefeningen en crisissimulaties in samenwerking met politie, defensie en/of marine.
Je leert hoe internationale organisaties samenwerken op het gebied van veiligheid. Je bezoekt tijdens een meerdaagse excursie nationale en internationale organisaties zoals:
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.