Integrale Veiligheidskunde

B Safety and Security Management, Bachelor, deeltijd

Werk je in de safety en security-branche en wil je je verder ontwikkelen? Of ambieer je een nieuwe functie als veiligheidsprofessional? Kies dan voor de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) en word expert in een dynamisch vakgebied dat niet ophoudt bij gemeente- of landsgrenzen.

 • Praktijkgerichte studie met veel opdrachten uit het werkveld.
 • Leer alles over actuele veiligheidsthema’s.
 • Specialiseer je in bijvoorbeeld cybersafety of human factors.
 • Professionele docenten met ervaring uit de praktijk.
 • Bedenk innovatieve oplossingen, bijvoorbeeld met serious gaming

Tijdens de opleiding leer je alles over veiligheid: van de beleidsmatige kant tot het voorkomen van cybercrime. En omdat veiligheid zoveel kanten van onze samenleving raakt, is het belangrijk dat je daarnaast ook een brede blik ontwikkelt. Daarom verdiep je je niet alleen in veiligheidskunde, maar ontwikkel je bijvoorbeeld ook kennis op het gebied van bestuursrecht, onderzoek en psychologie. Doordat je veel projecten doet voor opdrachtgevers uit het werkveld, pas je de kennis die je opdoet meteen toe.

Het leertraject van de deeltijdopleiding Integrale Veiligheidskunde wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!

Ben zelf al werkzaam zijn in het werkveld? Dan kun je voor een deel ook hun eigen werkzaamheden inzetten om aan de opdrachten te werken. Je studiecoach ondersteunt je hierbij.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studie dagen

De lessen worden gegeven op vrijdagmiddag van 12.00-17.00 uur

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Werk je al in het veiligheidsdomein? Dan is de studie een uitgelezen kans om je expertise te vergroten en door te groeien naar een nieuwe functie. Werk je nog niet in dit domein? Dan kun je na je studie veel kanten op, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven. Voorbeelden van functies zijn:

 • Cybersafety expert: helpt bedrijven en organisaties zich te beschermen tegen digitale dreigingen.
 • Veiligheidscoördinator: is verantwoordelijk voor het volledige veiligheidsmanagement binnen een organisatie.
 • Crisismanager: doet er alles aan om een crisis te voorkomen en heeft de lead wanneer er een crisis plaatsvindt.
 • Adviseur integrale veiligheid: adviseert organisaties en bedrijven over allerlei veiligheidaspecten.
 • Coördinator evenementenbeveiliging: zorgt ervoor dat (grote) evenementen goed verlopen en als veilig worden ervaren.

Toelatingseisen

Havo

Alle profielen

Alle profielen

Niveau 4

Het onderwijsprogramma van Integrale Veiligheidskunde bestaat uit modules. Voor iedere behaalde module ontvang je 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je voor een groot deel zelf. Jouw studiecoach ondersteunt je hierbij.

We waarderen wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo geef je zelf vorm aan jouw studie, die past bij jouw ontwikkeling en ambities.

Opbouw studie

Door de digitalisering heeft cybercrime een toevlucht genomen. Er ontstaan nieuwe netwerken maar ook nieuwe mogelijkheden om onveiligheid aan te pakken. Dit soort actuele thema’s komen in het hele opleidingsprogramma terug.

De opleiding is opgedeeld in drie niveaus: basic, intermediate en advanced. Al deze niveaus zijn opgedeeld in modules van 30 studiepunten (EC). Iedere module behandelt een specifiek thema en de theorie die daarbij hoort. Deze kennis pas je direct toe in de praktijk. Welke module je ook volgt: je leert door te doen.

Je behaalt een deel van de studiepunten met opdrachten in de eigen werkkring. De studiecoach kijkt samen met de student naar mogelijke aanknopingspunten. Daarnaast wordt er op school gewerkt met groepsopdrachten. Met de andere deeltijdstudenten werk je aan projecten.

De deeltijd-opleiding IVK bevat dezelfde programmastructuur als de voltijdopleiding. Een studiejaar bestaat uit 2 semesters. Een semester bestaat uit 2 periodes van ieder 10 weken. Week 1 t/m 8 zijn reguliere lesweken (dan volg je het lesrooster) week 9 en 10 zijn bedoeld voor toetsen en assessments.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van jaar 1 (propedeuse) tot en met jaar 4.

 

Semester 1

Semester 2

Jaar 1

basic

Propedeuse

Module Overheid en Veiligheid  30 EC

 

Module Bedrijf en veiligheid

30 EC

Jaar 2

intermediate

Module Crisisbeheersing

30 EC

Module Community Safety

30 EC

Jaar 3

intermediate

Keuzeminor/”stage”-opdracht

30 EC

“Stage”-opdracht/Keuzeminor

30 EC

Jaar 4

Advanced

Afstudeerjaar

(ingangseisen)

Afstudeeropdracht/keuzeminor*

30 EC

Keuzeminor*/Afstudeeropdracht

30 EC

Specialisaties

Onderwijsconcept

Je leert veiligheidsproblemen te analyseren vanuit de hele veiligheidsketen en neemt daarbij verschillende perspectieven in bijvoorbeeld die van de burger, van de bestuurder of van een collega-veiligheidspartner. Daarnaast leert je ook om veiligheidsvraagstukken ontwerpgericht te benaderen. Bij ons onderwijsconcept Design Based Education hoort ook het experimenteren en het zoeken naar innovatieve oplossingen. De opleiding wordt verzorgd door professionals met ervaring uit de praktijk.