International Social Work

Wil je je blik als sociaal werker verbreden en buiten je eigen landsgrenzen kijken? Je doen en denken confronteren in een ander land en daardoor bewuster worden van de maatschappelijke, culturele en politieke context waarin je als sociaal werker en als burger functioneert? Dan is International Social Work de juiste minor voor jou!

De internationale benadering van de minor verruimt je denken over sociale problemen, sociaal werk en sociaal beleid. Een oud-student zei het heel mooi: “Het macroniveau krijgt handen en voeten en een heleboel van wat je in je opleiding hebt geleerd, valt op zijn plaats.” Daarnaast doe je uitgebreide internationale samenwerkingservaring op, oefen je met interculturele communicatie en word je je bewust van cultuurgebonden houdingsaspecten.

Kenmerken

Startmoment

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

EC's

 • 30 EC's

Type minor

 • Voor specifieke hbo-opleiding(en)

Interessegebied

 • Zorg en Welzijn

Inhoud van de minor

De minor bestaat uit twee delen: 

Een kennis- en vaardighedenpakket (20 EC) waarin aandacht wordt besteed aan sociaal beleid in internationaal perspectief, filosofisch-ethische verdieping m.b.t. de internationale fundamenten van sociaal werk, het ontwikkelen van transculturele inzichten, vaardigheden op het gebied van interculturele en digitale communicatie.

Het andere deel betreft een keuzedeel (10EC). Je kiest óf voor het Joint eProject waarin je samen met buitenlandse studenten (Ierland en Zwitserland) via digitale communicatiemiddelen (of een daadwerkelijk bezoek) werkt aan een onderzoeksproject. Of je kiest voor het Going Abroad Project waarbij je gedurende het tweede deel van het minorprogramma minimaal acht weken in het buitenland woont en werkt. De organisatie van Going Abroad ligt grotendeels bij de student zelf en is in beginsel geregeld voor aanvang van de minor.

Opzet van de minor

De minor is als volgt opgedeeld qua onderwijseenheden:

 • Verplicht: Social Work in an international Perspective (10 EC)
 • Verplicht: International professionalization (10 EC)
 • Keuze: Internationalization; JointeProject (10 EC)
 • Keuze: Internationalization; Going abroad (10 EC) 

Toetsing

Toetsing bestaat uit: Take-home toetsen, opdrachten, (groeps)werkstuk, presentatie.  

Bijzonderheden

Bij voldoende deelname (> 15 studenten) start in september 2020 en februari 2021 de minor (semester 1 en semester 2). Het onderwijs wordt op twee (bij voorkeur achtereenvolgende) dagen in de week geroosterd. Circa: 8 lesuren. Exacte roostering wordt t.z.t. bekend gemaakt.

De keuze opties zijn als volgt:

 • Semester 1 (Joint eProject & Going Abroad Project)
 • Semester 2 (alleen Going Abroad Project).

Mocht je dus in Nederland willen verblijven dan kun je alleen in semester 1 deelnemen. De lessen zijn in het Nederlands, de literatuur is deels Engels en deels Nederlands, de samenwerking met buitenlandse studenten is in het Engels.

Toelating: toegelaten tot het derde of vierde jaar van een sociaal werk of aanverwante bacheloropleiding. Andere opleidingen in overleg met de minorcoördinatoren. Daarnaast aantoonbare affiniteit met sociale vraagstukken en een redelijke beheersing van de Engelse taal.

Kosten zijn onder meer afhankelijk van de individueel gekozen opties. De kosten voor literatuur zal bij aanvang van de minor worden bekend gemaakt en zijn tevens voor eigen rekening. De literatuur zal bestaan uit nader op te geven Nederlands- en Engelstalige artikelen.

Er is beperkt ruimte voor een drie maanden durende Erasmus-uitwisseling met de partnerhogescholen GMIT-Castlebar-Ierland en Fachhochschule Sankt Gallen Zwitserland. Op eigen initiatief kan er door studenten een kortdurend bezoek georganiseerd worden.

Vragen?

Heb je vragen over deze minor? Stel ze via het online formulier.