Spoedcursus voor herintreders in de zorg

Van vrachtwagenchauffeurs tot administratief medewerkers: honderden mensen meldden zich de afgelopen maand aan bij Friese zorginstellingen, nadat vanuit de zorgwereld de oproep kwam voor extra ondersteuning tijdens de coronacrisis. Vanaf begin april organiseren verpleegkundedocenten van NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort en ROC Friesland College opfriscursussen voor al deze 'herintreders'. “"Het is een eer om deze mensen les te mogen geven", vindt docent Siemen de Roo.

Spoedcursus voor herintreders in de zorg

De oproep voor extra hulp in de Friese zorginstellingen Noorderbreedte, Kwadrant Groep en Alliade kwam half maart. Honderden mensen meldden zich aan. Veelal enthousiaste aanpakkers, met een verleden in de zorg. Maar hoe zorg je ervoor dat deze ‘herintreders’ in no time over de benodigde kennis beschikken om aan de slag te kunnen? Verpleegkundedocenten van ROC Friese Poort, ROC Friesland College en NHL Stenden Hogeschool bundelden de krachten en organiseren sinds begin april spoedcursussen ‘Basiszorg’.

In plaats van een bomvol praktijklokaal zitten er slechts vier deelnemers in opperste concentratie te luisteren naar het verhaal van Siemen de Roo. “Ook hier moeten we ons houden aan de RIVM-maatregelen van anderhalve meter afstand”, legt hij uit. Vandaar dat er bewust is gekozen voor kleine groepen. “Samen met vele collega’s hebben we in twee weken tijd al zo’n vijftig mensen opgeleid. Allemaal zijn ze klaar om hun collega's te assisteren op de werkvloer."

In slechts drie uur tijd krijgen de deelnemers een opfriscursus over alle handelingen die ze straks nodig hebben. “Daarbij gaat het echt om de basiszorg. Van handhygiëne, mensen wassen en kousen aantrekken tot tiltechnieken, het gebruik van hulpmiddelen en medicatieveiligheid", somt De Roo op. "Voor de meeste deelnemers is het een kwestie van opfrissen, omdat ze zelf jaren lang in de zorg hebben gewerkt. Voor anderen is het wat langer geleden en kost het dus wat meer energie."

Doel is dat al deze herintreders straks hun collega’s ondersteunen op de werkvloer. “Ze zullen niet zelfstandig op pad gaan, maar kunnen collega’s met ontzettend veel zaken helpen”, legt De Roo uit. “Zeker nu met het coronavirus wordt er veel van zorgmedewerkers gevraagd. Dan is het fijn om bij de basishandelingen assistentie te krijgen. Juist daarvoor hebben al deze deelnemers zich aangemeld.”

De Roo heeft ontzag voor het brede pallet aan deelnemers die hij tot nog toe in z’n spoedcursussen mocht onderwijzen. “Dit zijn mensen die zich vanuit maatschappelijk plichtsgevoel op hebben geven. Die vanuit hun hart voor de zorg niet kunnen toezien hoe collega’s bijna kopje onder gaan. Ik merk in de les hun enthousiasme om weer aan de slag te gaan. Om juist nu de mouwen op te stropen. Het is een eer om deze mensen les te mogen geven.”