Jachtbouw

Cursus

Ben jij werkzaam in de scheeps- of jachtbouw, werk je bij een gerelateerd bedrijf of zijn boten gewoon je passie? Wil je daarom een korte cursus volgen waarin je meer leert over motorjachtontwerp, zeiljachtontwerp en CE-certificeringen van jachten? Dan is de online cursus Jachtbouw interessant voor jou!

 • Je volgt een compleet online programma in een korte tijd.
 • Je maakt kennis met de belangrijkste thema’s binnen de jachtbouw.
 • Je bepaalt zelf welke online deelcursussen je volgt.
 • Je volgt de cursus op je eigen tempo.
 • Je krijgt les van docenten uit de praktijk.

Deelcursus

Deze cursus bestaat uit drie deelcursussen:

 • Motorjachtontwerp
 • CE-certificering
 • Zeiljachtontwerp

Ook is het mogelijk om slechts één of enkele deelcursussen te volgen. Als je het complete cursusprogramma hebt afgerond, heb je een duidelijk beeld van wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen en bouwen van kwalitatief hoogwaardige jachten in Nederland. Ook heb je enige kennis opgedaan op het gebied van megajachtbouw. Na succesvolle afronding ontvang je per deelcursus een certificaat.

De cursus Jachtbouw gaat in het studiejaar 2021-2022 niet door. We hopen de cursus in studiejaar 2022-2023 weer aan te bieden. Meer informatie over programma, startdata en kosten vind je t.z.t. op deze pagina.

Studiekenmerken

Start studie

 • Flexibel

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Meer informatie?

 • Bezoek de website NHL Stenden Hogeschool voor meer informatie
Bezoek NHL Stenden Hogeschool

Toelatingseisen

Er zijn geen specifieke toelatingseisen voor deelname aan de cursus Jachtbouw. Het is een pré om werkzaam te zijn in de branche, maar niet noodzakelijk. De afgelopen jaren hebben bewezen dat ook mensen uit andere branches (bijv. IT of Finance) succesvol de cursussen kunnen doorlopen met hun hobbymatige passie voor boten.

De deelcursussen worden in principe gegeven op hbo-niveau, maar deelnemers moeten niet verwachten dezelfde kennis op te doen die normaal gesproken in een vierjarige voltijd hbo-opleiding wordt behandeld. Deze cursus is meer een kennismaking waarbij je gereedschappen krijgt om er verder mee aan de slag te gaan.

Praktische zaken

Bekijk hieronder alle praktische informatie over de online cursus Jachtbouw.

Lesdagen en -tijden

 • Het cursusprogramma bestaat uit 3 aparte deelcursussen.
 • Elke deelcursus bestaat uit 4 tot 5 lessen.
 • De lessen zijn online te volgen.

Cursuskosten

De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelcursussen dat je kiest. De prijsverdeling voor de online cursus wordt z.s.m. bekendgemaakt. De prijzen zijn inclusief studiemateriaal. De cursus is vrijgesteld van btw.

Scholingsvergoeding

Bij verschillende organisaties (Koninklijke Metaalunie en Hiswa) kun je een scholingsvergoeding aanvragen voor deelname aan één of meerdere deelcursussen. Meer informatie vind je op:

Locatie

Je volgt de cursus online.

Opbouw studie

Het cursusprogramma bestaat uit drie losse deelcursussen. Je bepaalt zelf welke deelcursussen je wilt volgen.

Praktijkgericht

De deelcursussen worden verzorgd door experts uit de praktijk, waaronder IMCI. De lessen hebben een praktijkgerichte insteek. Dat betekent dat de theorie continu wordt gekoppeld aan voorbeelden uit de praktijk van de gastsprekers. Ook kunnen deelnemers zelf praktijkvragen inbrengen. Aanvullend op de online lesmomenten kun je huiswerkopdrachten meekrijgen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: styling van in- en exterieur, ergonomie, weerstandbepaling van snel varende jachten, ontwerpcyclus en constructies van motorjachten.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: inleiding CE-regelgeving, ISO-normen, stabiliteits- en constructieberekeningen en elektrische systemen in de jachtbouw.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: inleiding zeiljachten, zeil- en kielontwerp, styling, decklay-out, constructies en toepassing van CFD en VPP.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Je kunt je hier t.z.t aanmelden voor de online deelcursussen via een aanmeldformulier. Om op de hoogte gehouden te worden van het programma, de startdata en kosten, kun je vrijblijvend een registratieformulier invullen. Wij nemen dan contact op met meer informatie.

Houd mij op de hoogte