Financieel management en bedrijfseconomie

Cursus

Wil jij je kennis en vaardigheden verdiepen op het gebied van financieel management en bedrijfseconomie? Bij NHL Stenden volg je een cursus op hbo-niveau, die je eenvoudig combineert met je huidige baan.

 • Je ontwikkelt eigen denken en handelen bij bedrijfseconomische vraagstukken.
 • Je leert door te doen. Je volgt een cursus op hbo-niveau.
 • Je ontwikkelt je in slechts tien weken.
 • Je volgt lessen in de avonden: ideaal in combinatie met een baan.

In de cursus Financieel management en bedrijfseconomie staan de keuze voor de juiste calculatiemethode en het kunnen toetsen van financiële rapportages centraal. Eigen praktijksituaties zijn leidend, met name situaties die interessant zijn voor managers die geconfronteerd worden met bedrijfseconomische vraagstukken.

De cursus wordt afgerond met een schriftelijk tentamen en een praktijkopdracht. Na afloop ontvang je een certificaat.

Studiekenmerken

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

10 weken

Na deze cursus kun je jouw managementbeslissingen bij financiële vraagstukken beter afstemmen tussen calculatiemethode (middel) en ondernemingsbeslissing (doel). Je hebt kennis over rendement, risico’s, financiële rapportages en bedrijfseconomische technieken.

Met het certificaat van deze cursus kun je vrijstelling krijgen voor de gelijknamige module Financieel management en bedrijfseconomie binnen de post-hbo-leergang Bedrijfskunde.

De opleiding duurt 10 weken. Elke week is er een les op maandag- of donderdagavond. Houd rekening met een gemiddelde studiebelasting van 6,5 uur per week (inclusief lesavond).

Voor de cursus Financieel management en bedrijfseconomie moet je beschikken over een aantoonbaar hbo- of academisch werk- en denkniveau. Enige jaren relevante werkervaring is een pre. Voorafgaand aan de inschrijving heb je hierover een kort kennismakingsgesprek.

Praktische zaken

De cursus Financieel management en bedrijfseconomie is onderdeel van de post-hbo-leergang Bedrijfskunde.

Lestijden

 • Start: studiejaar 2022-2023. Bij voldoende belangstelling kan de cursus ook eerder georganiseerd worden.
 • In totaal zijn er 10 lesavonden (inclusief tentamen)
 • De lessen vinden plaats op maandag- of donderdagavond tussen 18.15 en 21.45 uur.

De opleiding duurt 10 weken. Elke week is er een les op maandag- of donderdagavond. Houd rekening met een gemiddelde studiebelasting van 6,5 uur per week (inclusief lesavond).

Cursuskosten

De cursus kost € 1.695,-. Houd daarnaast rekening met een bedrag van circa € 70,- voor boeken en ander studiemateriaal. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je volgt de cursus aan de NHL Stenden-locatie in Leeuwarden, Rengerslaan 10.

Opbouw studie

Financieel management en bedrijfseconomie richt zich op zowel bedrijfseconomie als management accounting. De cursus bestaat uit tien colleges waarbij je veel aandacht besteedt aan rendement, risico’s, financiële rapportages en aannames.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Balans, resultatenrekening en liquiditeitsbegrotingen
 • Interpreteren van financiële overzichten.
 • Kosten, uitgaven, opbrengsten en ontvangsten.
 • Financiele kengetallen.
 • Kostprijsberekeningen.
 • Investerings- en financieringsvraagstukken.

Als didactische werkvorm is gekozen voor een opzet die kan worden gekarakteriseerd als een combinatie van hoorcollege en werkcollege. Ook eigen relevante (bedrijfs)praktijkcases kunnen op verzoek worden ingebracht.

De cursus kenmerkt zich door een praktijkgerichte aanpak. Situaties die je tegenkomt in de praktijk staan centraal tijdens de lessen. Samen met de docent en andere deelnemers behandel je deze vraagstukken. Zo kun je de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Je kunt je voor deze cursus aanmelden via een aanmeldformulier. Als je het formulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Je kunt je aanmelden via een aanmeldformulier. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden. Als je het aanmeldformulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Aanmelden