Innovatie en Ondernemerschap

Cursus

Wil jij leren hoe andere en nieuwe businessmodellen je bedrijf verder kunnen helpen? Bij NHL Stenden volg je hiervoor een cursus op hbo-niveau, die je eenvoudig combineert met je huidige werkzaamheden.

 • Je ontwikkelt kennis over innovatietechnieken.
 • Je werkt met het businessmodel van je eigen bedrijf op basis van het businessmodelcanvas.Je werkt aan je eigen startup.
 • Je volgt een cursus op hbo-niveau.
 • Je volgt lessen in de avonden: ideaal in combinatie met je werk.

Innovatie en ondernemerschap gaan hand in hand. In deze cursus leer je meer over het ontwikkelen en implementeren van nieuwe businessmodellen. Die zijn vaak beslissend voor het succes van je onderneming. Denk aan bedrijven als AirBnB of Spotify, die met hun nieuwe businessmodellen de hele toeristische sector en muzieksector op de kop hebben gezet.

De cursus wordt afgerond met een pitch van je eigen startup voor een jury. Bij een positieve beoordeling ontvang je na afloop een certificaat.

Studiekenmerken

Locatie

 • Leeuwarden

Studieduur

9 maanden

Na deze studie ben je in staat nieuwe businessmodellen te ontwerpen volgens design-thinking-methoden.

Met tools als het ‘business model canvas’, de ‘customer empathy map’, ‘value proposition designer’ en ‘context canvas’ leer je de business en de klant kennen. Via innovatietechnieken leer je om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen die aansluiten bij de huidige ontwikkelingen in de markt en maatschappij.

De cursus duurt 9 maanden, waarin je 7 lesavonden hebt. De lessen vinden plaats op donderdagavond.

Voor de cursus Innovatie en Ondernemerschap heb je minimaal een afgeronde hbo-opleiding of een vergelijkbaar werk- en denkniveau nodig. Je wordt niet ingeschreven als student, maar als cursist. De maximale groepsgrootte van deze cursus is 20 personen. Jappie Sietsma

Praktische zaken

De cursus Innovatie en Ondernemerschap duurt 9 maanden en bestaat uit 7 bijeenkomsten.

Lestijden

 • Start: studiejaar 2022-2023
 • De lessen vinden plaats op donderdagavond tussen 18.15 en 21.50 uur.

Cursuskosten

De cursus Innovatie en Ondernemerschap kost € 1150,-. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je volgt de cursus aan de NHL Stenden-locatie in Leeuwarden, Rengerslaan 10.

Opbouw studie

Als je werkzaam bent in het domein management of leiderschap krijg je zonder twijfel te maken met vraagstukken over innovaties, markt en businessmodellen. Dat geldt voor zowel de profit- als de non-profitsector. Deze cursus voorziet jou van alle kennis op het gebied van innovatie en ondernemerschap. Bovendien leer je deze kennis concreet toe te passen in je bedrijf.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Diverse (theoretische) concepten van Business Model Generation zoals Business Model Canvas, Customer Empathy Map, Value Proposition Designer en innovatietechnieken zoals Freshwatching, Brainwriting en Epicentre method.
 • Werken aan een eigen startup.
 • Werken aan en begrijpen van diverse businessmodellen zoals Multisided platform, Long tail, Bait & Hook en gebruiks- en abonnementsmodellen, aan de hand van bestaande modellen (bijvoorbeeld Nespresso).
 • Innovatietechnieken om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

Business modelling is nauw verbonden met de praktijk: het is een van de grote uitdagingen voor het leiderschap van huidige ondernemingen en organisaties. De workshops van de cursus Innovatie en Ondernemerschap staan in het teken van praktijkcases waar je in en buiten de bijeenkomsten aan werkt.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Je kunt je voor deze cursus aanmelden via een aanmeldformulier. Als je het formulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Je kunt je aanmelden via een aanmeldformulier. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden. Als je het aanmeldformulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Aanmelden