Strategisch Management

Cursus

Wil jij je kennis en vaardigheden verdiepen op het gebied van strategisch management? Bij NHL Stenden volg je een cursus op hbo-niveau, die je eenvoudig combineert met je huidige baan.

 • Je ontwikkelt eigen denken en handelen bij strategische vraagstukken.
 • Je leert door te doen en verdiept je in strategische vraagstukken van organisaties
 • Je volgt een cursus op  post hbo-niveau met andere deelnemers uit allerlei bedrijfssectoren en achtergrond.
 • Je neemt deel aan 6 bijeenkomsten.
 • Je volgt lessen in de avonden: ideaal in combinatie met een baan.

Strategieontwikkeling is een fundamentele managementactiviteit.  De strategische kaders en concepten uit deze cursus zijn een hulpmiddel waarmee je jouw denken en handelen ontwikkelt.  In deze module leer je strategie te ontwikkelen voor je eigen of andere organisaties en verken je diverse fasen in het proces: Strategie-ontwerp, strategie implementatie en strategie realisatie.

De cursus wordt afgerond met een opdracht waarin je de theorie verwerkt in (jouw) praktijksituaties. Na afloop ontvang je een certificaat. (Post hbo niveau)

Studiekenmerken

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

6 weken

Na afloop van de cursus Strategisch Management kun je binnen een groep een ‘strategie-mapping-sessie’ uitvoeren.

Ook kun je vastgestelde kritische succesfactoren presenteren in een strategisch informatieplan en de strategie meetbaar maken aan de hand van prestatie-indicatoren. Daarnaast weet je hoe verschillende actoren een rol kunnen spelen in de strategieformulering en de implementatie van de strategie (strategic alignment).

Met het certificaat van deze cursus kun je vrijstelling krijgen voor de gelijknamige module Strategisch Management binnen de post-hbo-leergang Bedrijfskunde.

De cursus duurt 6 weken.

Elke week is er een les op donderdagavond en daarnaast eenmalig op een zaterdag. Houd rekening met een gemiddelde studiebelasting van 6,5 uur per week (inclusief lesavond).

Voor de cursus Strategisch Management moet je beschikken over een aantoonbaar hbo- of academisch werk- en denkniveau. Enige jaren relevante werkervaring is een pre. Voorafgaand aan de inschrijving heb je hierover een kort kennismakingsgesprek.

Docent

Erwin Wolthuis (1968) is werkzaam als docent Strategisch Management bij International Business Administration van NHL-Stenden. Met een achtergrond die ligt in Economie en International Services Management, is hij, ondertussen meer dan 20 jaar, werkzaam als: management consultant, zelfstandig ondernemer en docent binnen het hoger onderwijs.

In zijn werk is ‘Personal Development for Professionals’ de rode draad. Dit vertaalt zich in het realiseren van organisatie doelen door het beste in mensen naar boven te brengen en optimaal gebruik te maken van de aanwezige talenten. Ook voor strategische vraagstukken leidt deze ‘van binnen naar buiten’ benadering vaak tot succes.

Praktische zaken

De cursus Strategisch Management is onderdeel van de post-hbo-leergang Bedrijfskunde.

Lestijden

 • Start: studiejaar 2022-2023
 • In totaal heb je 6 lesavonden.
 • De lessen vinden plaats op donderdagavond tussen 18.15 en 21.45 uur.

Cursuskosten

De cursus kost € 995,-. Houd daarnaast rekening met een bedrag van circa € 50,- voor boeken en ander studiemateriaal. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je volgt de cursus aan de NHL Stenden-locatie in Leeuwarden, Rengerslaan 10.

 

Opbouw studie

De cursus Strategisch Management richt zich op concepten en toepassingen van strategie in organisaties. Je leert diverse concepten van strategievorming, (O.a: Porter, Whittington, Resources Based view en Business Model Canvas). Je houdt je bezig met strategieformulering en strategie implementatie: van doelen naar succesfactoren en van succesfactoren naar prestatie-indicatoren (KPI’s). Tenslotte gaat het om strategierealisatie; aan de orde komen teamprestaties, samenwerken en PDCA cirkel). In de laatste bijeenkomst presenteer je een eerste ontwerp van een zelf gekozen strategietraject.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Klassieke versus wendbare organisaties
 • Visualiseren en ontwerpen van strategietrajecten
 • Onderzoeken en diagnosticeren van een strategievraagstuk
 • Balanced Score Card en Business Model Canvas
 • Key Performance indicators (KPI’s)
 • Middelen en mensen in relatie tot strategierealisatie

De cursus kenmerkt zich door een praktijkgerichte aanpak. Jouw praktijk (en die van andere deelnemers) staat centraal tijdens de lessen. Daardoor kun je de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk. Toetsing vindt plaats op basis van een uitgewerkte opdracht, gebaseerd op een actueel strategievraagstuk in de (eigen) organisatie.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Je kunt je voor deze cursus aanmelden via een aanmeldformulier. Als je het formulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Je kunt je aanmelden via een aanmeldformulier. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden. Als je het aanmeldformulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Aanmelden