Ship Handling

Cursus

Ben jij kapitein of officier op een sleepschip en wil je je specifiek ontwikkelen in vaartuigen met verschillende soorten boegschroeven en roeren? Dan is de cursus Ship Handling geschikt voor jou.

 • Je versterkt je positie als kapitein of officier in slechts vier dagen.
 • Je gaat diep op de scheepstheorie in.
 • Je oefent de theorie meteen in de Full Mission Simulator.
 • Je volgt de cursus in het Engels.
 • Je studeert aan een van de best uitgeruste nautische opleidingsinstituten in Nederland.

De cursus Ship Handling is een verdieping in de opleiding van een kapitein of officier. Je breidt je vaardigheden uit in het manoeuvreren van vaartuigen met verschillende soorten boegschroeven en roeren. Het doel hiervan is het verhogen van de bekwaamheid en veiligheid aan boord. Je leert specifieke typen vaartuigen besturen met oog voor een optimale veiligheid.

De cursus voldoet aan de eisen van de STCW en DNV. Na succesvolle afronding ontvang je een certificaat.

Studiekenmerken

Start studie

 • Flexibel

Locatie

 • Terschelling

Taal

 • Engels

Studieduur

4 dagen

Na het volgen van deze cursus heb je diepgaande kennis en vaardigheden in de bediening van verschillende typen vaartuigen.

Je kunt schepen manoeuvreren onder moeilijke omstandigheden, met of zonder sleepboten. Ook weet je hoe je moet handelen in lastige situaties met verlies van manoeuvreersystemen en sleepboten. De cursus geeft je alle benodigde kennis en ervaring om een goed opgeleide kapitein of eerste stuurman te worden.

De cursus duurt 4 dagen, van maandag tot en met donderdag. Je volgt de cursus op Terschelling.

De cursus Ship Handling wordt aangeboden aan kapiteinen en officieren.

Praktische zaken

De cursus Ship Handling duurt 4 dagen en is op aanvraag. Het exacte rooster wordt afgestemd na aanmelding. De gangbare lesdagen zijn van maandag tot en met donderdag. In overleg kan de cursus ook worden aangepast aan jouw individuele situatie. Er is plaats voor maximaal 6 deelnemers tegelijk.

Cursuskosten

Ship Handling is een cursus op maat. Voor de prijs kun je een offerte aanvragen. 

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je volgt deze cursus aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op Terschelling. Dit instituut bevindt zich aan de Dellewal 8 op West-Terschelling en is een van de best uitgeruste nautische en technische instituten in Nederland, onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Het MIWB heeft alle faciliteiten in huis om je studie zo professioneel mogelijk te doorlopen, zoals unieke simulatoren, een eigen opleidingsvaartuig en goed ingerichte practicumlokalen en werkplaatsen.

Opbouw studie

De cursus Ship Handling biedt verdieping met een combinatie van theorie en praktijk, gebaseerd op de kennis en expertise van ervaren instructeurs. De basis bestaat uit colleges over manouevreren en scheepsgedrag. Deze theorie wordt aangevuld met verschillende oefeningen in een simulator. Ook nabesprekingen en debriefs zijn een belangrijk onderdeel van de cursus.

Onderdelen

De cursus bestaat uit drie onderdelen:

 • Manoeuvreren met conventionele bevoorradingsschepen (2 dagen)
 • Manoeuvreren met roerpropellers (1,5 dag)
 • Manoeuvreren met joystick (0,5 dag)

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Register

For registration please fill out the course registration sheet. After registration we will provide you with further detailed information. Each course has a limited number of places available. If the course is fully booked, we will put you on a waiting list in case there is a cancellation.

Aanmelden