Windenergie – introductie

Wil jij weten hoe de wereld van windenergie in elkaar steekt? In deze introductiecursus word je ingeleid in de wereld van de offshorewindenergie. Je leert hoe je innovatieve windmolens kunt ontwerpen en doet basiskennis op over de fundering, het onderhoud en de kosten.

 • Je leert de belangrijkste basiskennis over windenergie.
 • De theorie wordt gekoppeld aan actuele ontwikkelingen.
 • Je volgt een cursus op hbo-niveau.
 • Je ontwikkelt je in slechts twee lesdagen.
 • De cursus is een samenwerking met kenniscentrum Wind op Zee uit Den Helder.

Windenergie is een actueel en steeds belangrijker wordend werkveld. Als je werkzaam bent in het domein van duurzame energie krijg je er zonder twijfel mee te maken. De introductiecursus Windenergie voorziet je van alle benodigde basiskennis. Bovendien verwerf je inzicht in de marktontwikkelingen, kostenaspecten en de fundamentals van windenergie. Tijdens de cursus ga je actief met de lesstof bezig. Na afloop ontvang je een verklaring van deelname.

Studiekenmerken

Start studie

 • Flexibel

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 dagen

Aan het einde van deze cursus ben je bekend met de wereld van windenergie. Je weet hoe het zit met de fundering, het onderhoud en de kosten en bent op de hoogte van innovatieve windmolens. Ook ben je in staat je eigen mening te formuleren over ontwikkelingen op dit gebied.

De cursus duurt 2 dagen. Je hebt gezamenlijk les met studenten van de minor Windenergie van de opleiding Werktuigbouwkunde en cursisten die de cursus Windenergie volgen.

Voor de introductiecursus Windenergie gelden geen specifieke toelatingseisen. Het instapniveau van de cursus is mbo+ of hbo. Je wordt niet ingeschreven als student, maar als cursist.

Praktische zaken

De introductiecursus Windenergie duurt 2 dagen van elk 8 lesuren. Lesdagen voor het studiejaar 2018-2019 worden hier binnenkort bekendgemaakt.

Cursuskosten

De introdutiecursus Windenergie kost € 595,-. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je volgt de cursus aan de NHL Stenden-locatie in Leeuwarden, Rengerslaan 10.

Opbouw studie

Tijdens de introductiecursus Windenergie vergroot je jouw kennis van windmolens. Je leert bijvoorbeeld over het ontwerp, de bouw, het onderhoud en materiaal. Windenergie is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is en veel raakvlakken heeft met de praktijk. Tijdens de twee cursusdagen is daarom continu aansluiting met de huidige ontwikkelingen binnen het werkgebied. Dit maakt de cursus goed te begrijpen en het geleerde kan na de cursus direct in de praktijk worden toegepast.

Thema's

De volgende thema’s komen onder andere aan bod:

 • Fundamentals van windenergie
 • Offshoreparken
 • Marktontwikkelingen
 • Belangrijkste kenmerken van windturbines
 • Kostenaspecten

NHL Stenden Hogeschool organiseert de cursus in samenwerking met het kenniscentrum Wind op Zee uit Den Helder. De cursus wordt verzorgd door Gerard Schepers, lector Windenergie van NHL Stenden.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen

Register

Je kunt je voor deze cursus aanmelden via een aanmeldformulier. Als je het formulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Je kunt je aanmelden via een aanmeldformulier. Na verzending ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden. Als je het aanmeldformulier verzendt, ga je een bestelling met een betalingsverplichting aan.

Aanmelden