Nieuw Samengestelde Gezinnen

Cursus

Als hulpverlener kom je steeds vaker in aanraking met nieuw samengestelde gezinnen. Tijdens de cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen ontdek je welke impact het samenvoegen van gezinnen heeft op kinderen en ouders. Dankzij deze kennisverdieping ben je straks beter in staat om deze gezinnen te sturen en begeleiden.

 • Je ontwikkelt jezelf in slechts één of twee lesdagen.
 • Je krijgt les van een ervaren docent over problematiek uit de dagelijkse praktijk.
 • Je volgt de cursus op hbo-niveau.
 • Je gebruikt lesstof die is afgestemd op de landelijk gebruikte -methodiek.
 • Je volgt een cursus die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Tijdens deze cursus verdiep je je kennis op het gebied van nieuw samengestelde gezinnen. Hoe zit het in deze gezinnen met loyaliteit, rouw en verschillende opvoedingsstijlen? Is er nog een veilig thuisgevoel? De cursus biedt antwoord op deze vragen en zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de impact op het samenvoegen van gezinnen. Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Nieuw Samengestelde Gezinnen is een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Studiekenmerken

Taal

 • Nederlands

Studieduur

1 of 2 dagen

Na afloop van deze cursus beschik je over meer algemene kennis van hulpverlening aan Nieuw Samengestelde Gezinnen.

Uiteindelijk ben je in staat om kinderen en ouders beter te begrijpen, ondersteunen en begeleiden, zodat je een positieve invloed kunt uitoefenen op de leefbaarheid binnen het samengestelde gezin.

De cursus bestaat voor alle cursisten uit een basiscursusdag. Hierin komt vooral de theorie aan bod. Daarna is er nog de mogelijkheid tot een vervolgdag. In die vervolgdag en de tussenliggende periode ga je met de theorie aan de slag in de praktijk.

Om deze cursus te volgen heb je een relevant hbo- of mbo 4-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je werkzaam bent als hulpverlener of professional en dat je regelmatig te maken hebt met problematiek in nieuw samengestelde gezinnen.

Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus.

Een ervaren docent brengt vanuit de eigen werkomgeving problematiek aan de orde die specifiek geldt voor nieuw samengestelde gezinnen. Ook koppel je de theorie aan jouw eigen praktijk als professional en kun je eigen ervaringen aan de orde brengen.

IAG-methodiek

NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen. We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.

Praktische zaken

De cursus wordt het hele jaar door georganiseerd. Bij voldoende deelnemers zal een groep starten.
Je kunt de cursus volgen in Utrecht, Leeuwarden of Zwolle.

 • Je volgt één cursusdag met een optionele vervolgdag.
 • De startdatum en cursustijden worden vastgesteld op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn.

Cursuskosten

De cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen kost € 395,- inclusief lesmateriaal en lunches. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

De cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen wordt op meerdere plaatsen gegeven: in Utrecht, Leeuwarden en Zwolle. Als het niet mogelijk is om jou in te delen op je voorkeurslocatie laten we dit zo snel mogelijk weten. Je kunt dan alsnog worden ingedeeld op de andere locatie als je dit wilt.

Incompany

Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-cursus gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

Heb je interesse in een incompany-traject van de cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Opbouw studie

De cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen werkt met verschillende onderwijsvormen waarin jij als deelnemer een actieve rol hebt.

Lesprogramma

In het lesprogramma komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Spanningen in partnerrelatie
 • Spanningen in de driehoek ouder-stiefouder-kind (triades)
 • Loyaliteit
 • Rouw en verschillende opvoedingsstijlen

Tijdens de basiscursusdag worden de kenmerken van nieuw samengestelde gezinnen besproken. Ook leer je het nieuw samengestelde gezin in een theoretisch kader plaatsen. De praktijk staat hierin centraal. Vervolgens zit er een periode van een maand tussen de eerste en de tweede lesdag. Kies je ook voor de vervolgdag, dan is het de bedoeling dat je in deze maand de theorie koppelt aan de praktijk. Tijdens de tweede cursusdag bespreek je jouw opgedane ervaringen samen met de andere cursisten en werk je praktijkproblemen uit.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige cursus, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de cursus Nieuw Samengestelde Gezinnen, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Voordat je start met de cursus ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de cursus aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden Hogeschool.

Vul het intakeformulier in