
“De IAG-opleiding is van meerwaarde op mijn cv.”
Ben jij werkzaam als (gezins)hulpverlener binnen het sociale domein en wil je (multi)probleemgezinnen helpen om de regie terug te krijgen? Wil je gezinnen ondersteunen door middel van samenwerking, een oplossingsgerichte aanpak en empowerment? Dan is de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) iets voor jou.
Als IAG’er bied je binnen complexe opvoedingssituaties hulp aan gezinnen. Je handelt vanuit een metapositie naar alle betrokkenen, zoals de cliënt zelf en betrokken hulporganisaties. Tijdens de post-hbo-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling combineer je de theorie hierover met de praktijk. Je werkt aan je persoonlijke professionele ontwikkeling en maakt opdrachten die je direct kunt toepassen in je werksituatie.
Tijdens de opleiding houd je een portfolio bij. Je sluit af met een eindassessment. Heb je de opleiding met een voldoende afgerond, dan ontvang je het IAG-diploma van Stichting Post HBO Nederland (CPION).
IAG is een geregistreerde opleiding bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor 221 punten. Start je vanaf 22 december 2020 met onze IAG opleiding, dan ontvang je na het behalen van je diploma 135,2 punten bij SKJ.
Na de opleiding IAG kun je methodisch variëren tussen oplossingsgerichte bejegening, werken vanuit de systeemtheorie, de presentiebenadering en de sociale leertheorie. Door middel van deze theorieën ben je in staat om vanuit verschillende posities en perspectieven te handelen, onderscheiden en verbinden.
Je bent ook in staat een afgewogen analyse omtrent onveiligheid in gezinnen te maken. Aan de hand van instrumenten zoals het IAG-reflectiemodel en de FIT (Feedback Informed Treatment) kun je reflecteren en feedback geven op het eigen handelen.
De afgestudeerde Intensieve Ambulante Gezinsbehandelaar weet:
De opleiding IAG bestaat uit 12 lesdagen en een tussenevaluatie, verspreid over 1 studiejaar. Houd rekening met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week.
Om de opleiding IAG te kunnen volgen, heb je een relevant hbo- of wo-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal één jaar werkervaring als (ambulant) hulpverlener hebt in een relevante werkomgeving.
Tijdens de opleiding dien je te werken met ten minste twee (multi)probleemgezinnen. Daarnaast is het noodzakelijk dat je werkbegeleiding krijgt van een gekwalificeerde functionaris van de instelling: de werkbegeleider, praktijkbegeleider, gedragswetenschapper, behandelcoördinator of teambegeleider. Deze functionaris moet over een niveau van hbo+ of wo beschikken.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je een toelatingsassessment doen. Je komt hiervoor in aanmerking als je werkzaam bent in een functie op hbo-niveau en in het bezit bent van:
In het toelatingsassessment moet je aantonen dat je beschikt over denk- en werkniveau van hbo en dat je basiskennis hebt van het vakgebied ambulante gezinsbehandeling.
Heb je vragen over de toelatingseisen of het toelatingsassessment? Bel of mail met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com.
“De IAG-opleiding is van meerwaarde op mijn cv.”
Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de opleiding IAG: jouw werkplek is ook jouw leeromgeving. Tijdens de opleiding werk je in ten minste twee multiprobleemgezinnen en heb je in totaal dertig gezinscontacten. De contacten vinden in het gezin plaats.
NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen. We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.
De opleiding IAG start meerdere keren per jaar, bij voldoende deelnemers. Je kunt de opleiding volgen in Leeuwarden, Utrecht of Zwolle.
Utrecht
De groep die in het voorjaar van 2021 gepland staat zit vol. Je kunt je alvast per mail aanmelden voor het najaar.
Leeuwarden
De groep die in het voorjaar van 2021 gepland staat zit vol. Je kunt je alvast per mail aanmelden voor het najaar.
Zwolle
De groep die in het voorjaar van 2021 gepland stond, gaat niet door. We zijn voornemens weer in Zwolle te starten in het najaar van 2021. Je kunt je hiervoor alvast per mail voor aanmelden.
De opleiding IAG kost € 3.395,- inclusief lesmateriaal en lunches. Daarnaast moet je rekening houden met een bedrag van circa € 215,- voor boeken en studiemateriaal. De opleiding is vrijgesteld van btw.
Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.
De post-hbo-opleiding IAG wordt op drie plaatsen gegeven: in Leeuwarden, Utrecht en Zwolle. Als het niet mogelijk is om jou in te delen op je voorkeurslocatie laten we dit zo snel mogelijk weten. Je kunt dan alsnog worden ingedeeld op de andere locatie als je dit wilt.
Deze opleiding wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-opleiding gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.
Heb je interesse in een incompany-traject van de opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com. We informeren je graag over de mogelijkheden.
In het lesprogramma van de post-hbo-opleiding IAG komen deze onderdelen aan bod:
Daarnaast maak je onder andere kennis met de volgende begrippen:
Je start de opleiding met een startassessment: je scoort jouw beginniveau aan de hand van indicatoren van het IAG-competentieprofiel. Ook leg je persoonlijke leerwensen en aandachtspunten vast. Vanaf dit punt leg je een portfolio aan om je vooruitgang bij te houden.
In het portfolio komen reflectieverslagen, huiswerkopdrachten en bewijsvoering vanuit de dagelijkse (oefen)praktijk. Ook de uitgevoerde interventies en technieken die je oefent en de kennis die je tijdens de opleiding opdoet en toepast binnen de werkcontext komen in het portfolio. Er vindt een voortdurende reflectie en feedbackloop plaats op eigen handelen en denken.
In een tussenevaluatie en bij de eindmeting wordt jouw competentieniveau opnieuw vastgesteld. Van je werkbegeleider wordt betrokkenheid bij de diverse meetmomenten gevraagd. Hierdoor heeft de verbinding met de opleiding en de organisatie concrete afstemmomenten. Je sluit de opleiding af met een eindassessment, deze bestaat uit twee onderdelen:
Als je de opleiding met een voldoende hebt afgerond, ontvang je het IAG-diploma van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.
Bij NHL Stenden kun je een post-hbo-opleiding volgen in deeltijd. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.
Als je belangstelling hebt voor deze opleiding kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.
Heb je interesse in de opleiding IAG, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.
Voordat je start met de opleiding ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de opleiding aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden.