Oplossingsgericht werken en coachen

Cursus

Ben jij als hulpverlener voortdurend op zoek naar betere resultaten met je cliënten? Zoek je een aanpak die je werk effectief en misschien wel lichter maakt? Dan is Oplossingsgericht werken en coachen dé cursus om naast je werk te volgen. Alles wat je leert is toepasbaar in zorg, welzijnswerk en onderwijs.

 • Je ontwikkelt jezelf in slechts twee lesdagen.
 • Je leert jouw cliënten te begeleiden vanuit oplossingsgerichte principes.
 • Je leert te werken met de eigen kracht van cliënten als uitgangspunt.
 • Je boekt betere resultaten in je werk.
 • Je volgt een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

In de cursus Oplossingsgericht werken en coachen leer je vanuit de oplossingsgerichte principes cliënten en/of gezinnen te begeleiden. Daarbij maak je gebruik van de oplossingen die cliënten zelf aandragen of oplossingen die in het verleden voor hen hebben gewerkt. Je gaat dus uit van de eigen kracht van de cliënt. Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Oplossingsgericht werken en coachen is een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor 20 punten.

Studiekenmerken

Start studie

 • Flexibel

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 dagen

De cursus Oplossingsgericht werken en coachen is bedoeld voor iedereen die zich begeeft op het terrein van zorg, welzijn en onderwijs, zoals begeleiders of coaches in de zorg of het onderwijs en pedagogisch of sociaal werkers in een wijkteam.

Na deze cursus heb je kennisgemaakt met oplossingsgericht werken en coachen én heb je extra vaardigheden ontwikkeld als coach, begeleider of therapeut.

De cursus Oplossingsgericht werken en coachen telt in totaal 2 lesdagen. Houd rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer 4 uur per lesdag.

Om deze cursus te volgen heb je een relevant hbo- of mbo 4-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je werkzaam bent in een relevant beroep, bijvoorbeeld in de sociale sector, zorg, welzijn of het onderwijs.

Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus Oplossingsgericht werken en coachen: jouw werkplek is ook jouw leeromgeving.

Tijdens de contactdagen wordt de theorie continu aan jouw beroepspraktijk gekoppeld. Samen met je medecursisten bespreek je hoe je oplossingsgericht werken en coachen kunt toepassen in je werk. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

IAG-methodiek

NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen. We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.

Praktische zaken

De cursus Oplossingsgericht werken en coachen start bij voldoende inschrijvingen. Je kunt de cursus volgen in Utrecht, Leeuwarden of Zwolle. Bij voldoende deelnemers start een groep in het voor- en najaar.

Lestijden

 • De cursus start op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn.
 • Je hebt 2 trainingsdagen
 • De lesdagen zijn van 09.30 tot 16.30 uur
 • Bij voldoende deelnemers zal een groep starten.

Lesdagen

We zijn voornemens te starten in dit voorjaar op locatie Leeuwarden

Lesdag 1 – woensdag 19 mei
Lesdag 2 – woensdag 9 juni

Cursuskosten

De cursus Oplossingsgericht werken en coachen kost € 680,- inclusief lesmateriaal en lunches. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

De cursus Oplossingsgericht werken en coachen wordt op meerdere plaatsen gegeven: in Utrecht, Leeuwarden en Zwolle. Als het niet mogelijk is om jou in te delen op je voorkeurslocatie laten we dit zo snel mogelijk weten. Je kunt dan alsnog worden ingedeeld op de andere locatie als je dit wilt.

Incompany

Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-cursus gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

Heb je interesse in een incompany-traject van de cursus Oplossingsgericht werken en coachen? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, Kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com . We informeren je graag over de mogelijkheden.

Opbouw studie

Deze cursus vormt een kennismaking met de theoretische uitgangspunten van oplossingsgericht werken en coachen. Daarnaast ontdek je hoe je deze inzichten en technieken concreet kunt toepassen op basis van praktijkvoorbeelden die overeenkomen met jouw eigen werkpraktijk. Je leert te onderscheiden wat nieuw is en hoe je deze nieuwe inzichten kunt combineren met jouw huidige werkwijze.

In de cursus maak je onder andere kennis met de wondervraag, het gebruik van schaalvragen als onderdeel van de stappendans en de oplossingsgerichte flowchart. De volgende thema’s komen bijvoorbeeld aan bod:

 • Plaatsbepaling en historie van oplossingsgericht werken
 • Contact, het opbouwen en inzetten van Rapport
 • Complimenten, het gebruik van taal
 • Doelen stellen
 • Uitzonderingen
 • Toekomstprojecties, waaronder het gebruik van de wondervraag

Daarnaast komen er verschillende werkvormen aan de orde. Je bespreekt de theorie, maar je doet ook oefeningen in groepen van twee à drie personen en rollenspelen gebaseerd op de eigen werksituatie.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de cursus Oplossingsgericht werken en coachen, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Voordat je start met de cursus ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de cursus aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden Hogeschool.

Intake formulier invullen