Gezinscoach

Cursus

Ben jij een ambulant werker in de jeugdhulpverlening, de thuiszorg, het onderwijs, een wijkteam of bij de gemeente? Wil je een korte cursus volgen naast je werk, die jou helpt om jouw skills op het gebied van gezinsbegeleiding te verbeteren? Dan is de cursus Gezinscoach iets voor jou!

 • Je ontwikkelt jezelf in slechts vijf lesdagen, verspreid over enkele maanden.
 • Je focust op laagdrempelige hulp aan (multi)probleemgezinnen.
 • Je leert in de praktijk, met opdrachten die direct toepasbaar zijn in je eigen werksituatie.
 • Je gebruikt lesstof die is afgestemd op de landelijk gebruikte -methodiek.
 • Je volgt een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Wat staat je te wachten?

De cursus Gezinscoach is een korte cursus voor hulpverleners en professionals uit verschillende werkgebieden die werken met gezinnen. De cursus richt zich op laagdrempelige hulp aan (multi)probleemgezinnen. Je besteedt aandacht aan de verschillende rollen en posities van een gezinscoach en leert hoe je vertrouwen kunt opbouwen en veranderingen binnen het gezin kunt doorvoeren. Aan het eind van de cursus stel je een eindverslag samen waarin je reflecteert op jezelf in de rol en functie van gezinscoach. Na afloop ontvang je een certificaat of bewijs van deelname.

Gezinscoach is een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor 48 punten.

Studiekenmerken

Start studie

 • Februari

Taal

 • Nederlands

Studieduur

3 à 4 maanden

Loopbaan en toekomst

Na deze cursus kun je op een optimale manier afstemmen met alle hulpverleners die bij een gezin betrokken zijn. Ook leer je extra vaardigheden op het gebied van ambulante thuisbegeleiding.

Beroepen

De cursus is bedoeld voor hulpverleners en professionals die werken met gezinnen.

Binnen de cursus staat het werkproces van een (startende) gezinscoach centraal. Er wordt aandacht besteed aan alle uitdagingen, kansen en moeilijkheden waar je als gezinscoach mee te maken krijgt. Je leert hoe je vertrouwen kunt opbouwen en veranderingen binnen het gezin kunt doorvoeren. Ook kom je meer te weten over de verschillende rollen en posities van een gezinscoach, zoals de uitvoerend hulpverlener, belangenbehartiger, aanjager, bemiddelaar en organisatievertegenwoordiger.

Daarnaast zoomt de cursus in op het dilemma tussen vertrouwen opbouwen en veranderingen doorvoeren binnen het multiprobleemgezin. Dit is bijvoorbeeld van toepassing als de veiligheid van kinderen of andere gezinsleden direct in gevaar is. Een belangrijk doel van de cursus is dat je dit probleem leert onderkennen en dat je tijdig kunt schakelen.

De cursus Gezinscoach start op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn. De cursus bestaat uit 5 lesdagen, verspreid over circa 3 à 4 maanden. Je moet rekening houden met een studiebelasting van zo’n 7 uur per week.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar voor de cursus Gezinscoach met een relevant hbo- of mbo 4-diploma. Daarnaast is het belangrijk dat je met jongeren, kinderen en/of hun opvoeders werkt. Tijdens de cursus begeleid je twee gezinnen en heb je zes tot acht gezinscontacten.

Ook neem je deel aan een intervisiegroep en is het van belang dat je gedurende de cursus individuele werkbegeleiding ontvangt vanuit jouw werkplek, met een minimale frequentie van 1 à 2 uur per 2 weken.

In de praktijk

Leren in de praktijk is een belangrijk onderdeel van de cursus Gezinscoach: jouw werkplek is ook jouw leeromgeving. Je maakt opdrachten die direct toepasbaar zijn in je eigen werksituatie en werkt op basis van je eigen casuïstiek.

IAG-methodiek

NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen. We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.

Praktische zaken

De cursus Gezinscoach start bij voldoende inschrijvingen. Je kunt de cursus volgen in Zwolle, Utrecht of Leeuwarden.

Lestijden

 • De cursus start op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn.
 • Je hebt 5 lesdagen en de cursus duurt 3 à 4 maanden
 • De lesdagen zijn van 09.30 tot 16.30 uur
 • Bij voldoende deelnemers zal een groep starten.

Lesdagen

De inschrijving staat open voor locatie Utrecht. Deze groep zal in najaar 2021 starten bij voldoende deelnemers.

Cursuskosten

De cursus Gezinscoach kost € 1400,- inclusief lesmateriaal en lunches. De cursus is vrijgesteld van btw. Voor een incompany-cursus gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

De cursus Gezinscoach wordt op meerdere plaatsen gegeven: in Leeuwarden, Utrecht en Zwolle. Als het niet mogelijk is om jou in te delen op je voorkeurslocatie laten we dit zo snel mogelijk weten. Je kunt dan alsnog worden ingedeeld op de andere locatie als je dit wilt.

Incompany

Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-traject brengen we een offerte uit.

Heb je interesse in een incompany-traject van de cursus Gezinscoach? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com . We informeren je graag over de mogelijkheden.

Opbouw studie

De indeling van de cursus ziet er als volgt uit:

 • Dag 1: kennismaking met de functie gezinscoach
 • Dag 2: theorie, kennis en attitude
 • Dag 3: netwerk, integraal werken en één gezin, één plan
 • Dag 4: strategieën, vaardigheden en ervaringen
 • Dag 5: observeren, signaleren en handelen rondom veiligheid

 

Tijdens deze studiedagen ga je aan de slag met verschillende thema’s. Je duikt de literatuur in ter voorbereiding op de lessen hierover. Elke cursusdag oefen je gezinsgesprekken op basis van de theorie met jouw eigen casuïstiek en reflecteer je op de praktijk. Ook kijk je samen met een andere cursist naar de voortgang van jouw persoonlijke leerdoelen.

De volgende thema’s komen onder andere aan bod:
 • Basisattitude
 • Empowerment
 • Activeren/compenseren
 • Meerzijdige partijdigheid
 • Acht bakens van Welzijn Nieuwe Stijl
 • Veiligheid en drang en dwang
 • Werken vanuit mandaat (leider, beheerder of begeleider)
 • Reflectie
 • Oplossingsgerichte benadering
 • Systeemtheorie
 • Sociale leertheorie
 • Presentiebenadering

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de cursus Gezinscoach, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Voordat je start met de cursus ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de cursus aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden.

Vul het intakeformulier in