Werkt jouw organisatie volgens de vernieuwde meldcode met het afwegingskader huiselijk geweld en kindermishandeling? Heb jij genoeg inzicht in de problematiek rondom huiselijk geweld en kindermishandeling om in te kunnen grijpen? Neem deel aan de training en krijg kennis en vaardigheden aangereikt zodat je beter kunt handelen als je vermoedt dat iemand thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.
De basistraining bestaat uit 3 dagdelen waarin alle handelingen van de meldcode worden behandeld. Een andere mogelijkheid is de opfristraining, deze bestaat uit 1 dagdeel. Tijdens de bijeenkomsten staan eigen leervragen en casussen centraal. In verschillende gesprektechnieken komen ervaren en oefenen naar voren Dit oefenen gebeurt met een professionele trainingsacteur. De trainer neemt je gedurende de contactomenten mee in de methodiek door middel van Real Live Learning, ervaren en toepassen. Na afloop ontvang je een certificaat met een geldigheidsduur van drie jaar.
De training biedt je de informatie omtrent de wet Besluit Wijziging Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Voor veel functies in de zorg, onderwijs en justitie is kennis van deze wet een vereiste.
Na het volgen van 1-daagse training:
Na het volgen van de 3-daagse training:
De Training Aanpak Huiselijk geweld en kindermishandeling is ontwikkeld door de Stichting LTAK. De training is geplaatst in de DANS en Databank Bij- en Nascholing Meldcode. |
De training bestaat uit 1 tot 3 dagdelen. Vooraf aan de training formuleer je eigen leerwensen en bereid je je voor op het programma.
De dagdelen zijn ook afzonderlijk te volgen. Per dagdeel kan een certificaat worden verstrekt.
De training vernieuwde meldcode met het afwegingskader is speciaal voor medewerkers die in contact komen met kinderen, jongeren en gezinnen én werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De training vergroot competenties op het signaleren, handelen, ernst inschatten, samenwerken en communiceren waardoor medewerkers bij een vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling effectief kunnen en durven handelen.
De ervaringen opgedaan tijdens de training en de reader zijn direct inzetbaar in de eigen praktijk, aangezien er wordt gewerkt met voorbeelden uit de eigen praktijk. Het stappenplan wat onderdeel van de meldcode en de opleiding is leidt je stap voor stap door het proces vanaf het moment dat je signaleert tot aan het moment dat je de beslissing neemt om melding bij Veilig thuis te doen en/of hulp te bieden of te organiseren. De stappen geven aan wat er van je wordt verwacht en hoe je op een verantwoorde en professionele wijze kunt handelen.
Johan Brokken (trainer)
Johan.brokken@stenden.com
06 57158758
of
Kenniscentrum Zorg en Welzijn
kenniscentrum.zwo@nhl.nl
Certificaat of diploma: certificaat |
Locatie: Leeuwarden, Groningen, op eigen locatie aanvrager |
Startmomenten: op aanvraag |
Kosten: afhankelijk van maatwerk |
Onderdelen 1-daagse training
De gehele training bestaat uit drie bijeenkomsten waarin alle handelingen van de meldcode worden behandeld.
Bijeenkomst 1: Signaleren (stap 1 en 2 van de meldcode)
Bijeenkomst 2: Handelen en samenwerken (stap 4 en 5 van de meldcode)
Bijeenkomst 3: Communiceren met ouders en verzorgers (stap 3 van de meldcode)
Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn veelal voorbeelden van problematiek met een langdurig karakter. Geweld, verwaarlozing, misbruik en emotionele onveiligheid kunnen jaren aanhouden. Veel slachtoffers worden opnieuw slachtoffer van dezelfde of andere vormen van geweld. Huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen van generatie op generatie voortduren.
Onderstaande modules behoren tot de mogelijkheden.
Naast een theoretisch gedeelte staat deze bijeenkomst vooral in het teken van oefenen vanuit de praktijk. Belangrijkste vraag die gesteld wordt bij deze bijeenkomst is: “Hoe kom ik met ouders in gesprek wanneer ik vermoedens heb van kindermishandeling?”. Hier ga je jouw eigen antwoorden op vinden door dit te ervaren, te oefenen. Dit oefenen gebeurt met een ervaren professionele trainingsacteur.
De definitie en vormen van mishandeling worden besproken m.b.t. huiselijk geweld en kindermishandeling. De aard en omvang van mishandeling. Daarnaast wordt ingegaan op risicofactoren,signalen durven zien en stappen durven nemen. Er wordt gebruik gemaakt van videofragmenten en werkvormen waarbij real live learning centraal staat. De meldcode wordt stapsgewijs in deze training meegenomen.