Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel

Cursus

Ben jij werkzaam als (gezins)hulpverlener binnen het sociale domein? Handel je vanuit de IAG-methodiek of begeleid je professionals die gezinsbehandeling in gezinnen uitvoeren? De cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel is een opfrisser voor je IAG-kennis, waarmee je nieuwe mogelijkheden ontdekt.

 • Je leert reflecteren op je eigen handelen aan de hand van het IAG Reflectiemodel.
 • Je leert je eigen uitgangspunten als professional bewuster en effectiever in te zetten.
 • Je gebruikt het IAG Reflectiemodel om de kwaliteit van het werk in gezinnen, intervisie, werkbegeleiding en organisaties te versterken.
 • Je ontwikkelt jezelf in slechts een paar lesdagen.
 • Je volgt een cursus die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Maak kennis met het IAG Reflectiemodel: een krachtig hulpmiddel om je te helpen reflecteren op je eigen handelen. Zo krijg en houd je overzicht over de complexe hulpvragen en de dynamiek waar je als gezinswerker in je werk mee te maken hebt. Je leert je eigen uitgangspunten bewuster en effectiever in te zetten en breidt je professionele handelingsmogelijkheden uit.

Deze cursus is geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) voor 18 punten. Er is geen toetsing. Na afloop van de cursus krijg je een bewijs van deelname met vermelding van het aantal behaalde registerpunten.

Studiekenmerken

Start studie

 • Flexibel

Taal

 • Nederlands

Studieduur

1 hele dag en 2 keer een dagdeel

Het IAG Reflectiemodel is een hulpmiddel voor het handelen in gezinssystemen.

Het is een representatie van de methodische en vakinhoudelijke concepten van de IAG-opleiding en de daarbij gestelde regels. Met dit model kun je de kwaliteit van jouw werk in gezinnen, intervisie, werkbegeleiding en organisaties versterken. Na deze cursus kun je volop gebruikmaken van het IAG Reflectiemodel.

De cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel start twee keer per jaar, op het moment dat er voldoende inschrijvingen zijn.

In een periode van ongeveer drie maanden start je met een hele cursusdag gevolgd door twee aparte dagdelen. Je volgt de cursus samen met andere professionals die in gezinnen werken of die hulpverleners begeleiden die in gezinnen werken.

Om deze cursus te volgen heb je ervaring nodig in het werken met gezinnen of in het begeleiden van gezinshulpverleners. Daarnaast heb je kennis van de richtlijnen van de IAG-methodiek en beschik je bij voorkeur over een afgeronde IAG-opleiding.

Tijdens de cursus staat je eigen handelen in zelf ingebrachte casuïstiek centraal. Door te oefenen met het IAG Reflectiemodel raak je ervan bewust vanuit welke theorieën, methodieken en perspectieven jij denkt en handelt. Je onderzoekt andere en nieuwe perspectieven om in de praktijk toe te passen.

IAG-methodiek

NHL Stenden Hogeschool is deelnemer in de landelijke participantengroep van de IAG-methodiek, samen met 20 instellingen en 3 andere hogescholen.

We zijn nauw verbonden bij de doorontwikkeling van de IAG-methodiek en dragen bij aan het concept ‘elk jaar bewezen beter’.

Praktische zaken

Lestijden

 • De eerste lesdag is van 09.30 tot 16.30 uur.
 • De volgende twee dagdelen zijn van 09.30 tot 13.30 uur.
 • De lesdagen zijn verspreid over in totaal ongeveer 3 maanden.  

Bij voldoende deelnemers start er een groep. De cursus bestaat uit 1 lange en 2 korte lesdagen, gepland op onderstaande data.

Donderdag:

do 17 juni          09.30-16.30 uur

do 1 juli              09.30-13.30 uur

do 8 juli              09.30-13.30 uur

De leslocatie is Zwolle of Leeuwarden, afhankelijk van waar de meeste voorkeur naar uitgaat. Wanneer jij je aanmeld, wordt je op de hoogte gehouden.

Cursuskosten

De cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel kost € 725,-. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

Je kunt de cursus volgen in Leeuwarden, Utrecht of Zwolle.

Incompany

Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-cursus gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

Heb je interesse in een incompany-traject van de cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Opbouw studie

Onderwerpen

Tijdens de cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectie¬model komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Waarde van reflectie
 • Toepassingen van reflectie
 • Verdieping in de concepten van het model
 • Oefenen met het model
 • Het model als intervisiewerkvorm

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen.

Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de cursus Reflecteren aan de hand van het IAG Reflectiemodel, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Voordat je start met de cursus ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de cursus aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden Hogeschool.

Vul het intakeformulier in