Signs of Safety

Cursus

Tijdens de cursus Signs of Safety krijg je meer inzicht in bepalende factoren voor de veiligheid van gezinsleden. Je leert hoe je de (on)veiligheid in gezinnen in kaart kunt brengen, hoe je die bespreekbaar maakt én hoe je de mate van veiligheid kunt vergroten.

 • Je richt je vooral op de verbetering van gezinsveiligheid.
 • Je kunt daarbij voortbouwen op de vaardigheden die je als hulpverlener al bezit.
 • Je krijgt training van docenten met een licentie Signs of Safety.
 • Je volgt een cursus die is geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
 • Je ontwikkelt jezelf in slechts drie lesdagen, verspreid over meerdere weken.

Deze cursus vormt een algemene training van de Signs of Safety-benadering. Alle uitgangspunten en principes in het werken met signalen van veiligheid passeren de revue. Het programma is erop gericht om jou meer inzicht te bieden in de veiligheid van een kind of jongere.

Signs of Safety is een geregistreerde cursus bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Taal

 • Nederlands

Studieduur

3 dagen

De cursus is bedoeld voor hulpverleners of professionals uit diverse werkgebieden in de zorg- en welzijnssector. Na afloop van de training heb je kennisgemaakt met de Signs of Safety-methodiek. Je kunt veiligheidsproblemen binnen gezinnen herkennen, ze bespreekbaar maken en je kunt plannen opstellen om de gezinssituatie te verbeteren én te behouden.

Kenmerkend voor Signs of Safety is dat je gebruikmaakt van personen uit het netwerk van het gezin. Ervaringen in onder andere Australië en Engeland laten zien dat Signs of Safety succesvol kan worden ingezet ter verbetering van onveilige situaties voor kinderen. Op basis van oplossingsgericht werken worden aanwezige mogelijkheden, oplossingen en hulpbronnen van een cliëntsysteem benut om concrete veranderingen door te voeren.

De cursus Signs of Safety bestaat uit 3 lesdagen, verspreid over meerdere weken. Houd daarnaast rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer 4 uur per trainingsdag.

Om deze cursus te volgen heb je een relevant hbo- of mbo 4-diploma nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je een hulpverlener of professional bent die werkt met kinderen, jongeren en/of hun opvoeders. Kennis en inzicht op het gebied van oplossingsgericht werken is een pre.

De cursus Signs of Safety is sterk gericht op oefening.

Je kunt daarbij voortbouwen op de vaardigheden die je als hulpverlener al bezit. Aan de hand van situaties uit jouw eigen beroepspraktijk breng je op een methodische en gestructureerde manier de veiligheid in kaart. In een veiligheidsplan maak je de vervolgstappen en acties inzichtelijk. Tijdens de training krijg je ook uitgebreid de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met medecursisten.

Praktische zaken

Bij voldoende deelnemers start een groep. Je kunt de cursus volgen in Utrecht, Leeuwarden of Zwolle.

Lesdagen

Bij voldoende deelnemers start een groep.

Cursuskosten

De cursus Signs of Safety kost € 795,- inclusief lesmateriaal en lunches. De cursus is vrijgesteld van btw.

Belastingvoordeel

Je kunt misschien een deel van het lesgeld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over deze regeling op www.belastingdienst.nl.

Locatie

De cursus Signs of Safety wordt op meerdere plaatsen gegeven: in Utrecht, Leeuwarden en Zwolle. Als het niet mogelijk is om jou in te delen op je voorkeurslocatie laten we dit zo snel mogelijk weten. Je kunt dan alsnog worden ingedeeld op de andere locatie als je dit wilt.

Incompany

Deze cursus wordt ook incompany aangeboden. Je kunt als welzijnsinstelling, gemeente of samenwerkingsverband het initiatief nemen om een eigen traject te organiseren. Wij kunnen dit verzorgen op locatie. Voor een incompany-cursus gelden aangepaste prijzen. Hiervoor kun je een offerte aanvragen.

Heb je interesse in een incompany-traject van de cursus Signs of Safety? Bel of mail dan met het Kenniscentrum Zorg en Welzijn van NHL Stenden: 058 251 2060, kenniscentrum.zwo@nhlstenden.com. We informeren je graag over de mogelijkheden.

Opbouw studie

De aanpak van Signs of Safety, ontwikkeld door de Australiërs Andrew Turnell en Steve Edwards, heeft als doel om zoveel mogelijk veiligheid in een gezinssituatie te creëren. Tijdens deze cursus leer je het gesprek aan te gaan met alle betrokkenen in een gezin over wat er goed gaat en wat er dient te veranderen in het gezin zodat de veiligheid van alle gezinsleden is geborgd. Door de problemen gezamenlijk te bespreken en doelen te formuleren, vergroot je de veiligheid.

Onderwerpen

Tijdens de cursus maak je kennis met de volgende onderwerpen:

 • Definitie van (on)veiligheid
 • Onderdelen van het oplossingsgericht werken
 • Beoordelings- en planningsformulier van Signs of Safety
 • De drie huizen
 • Schaalvragen
 • Netwerkberaad

 

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de cursus Signs of Safety, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Ook stemmen we de startdatum en leslocatie met je af. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan.

Overeenkomst

Voordat je start met de cursus ontvang je van ons een aanmeldformulier. Hiermee kun je je officieel voor de cursus aanmelden. Na verzending van dit formulier ontvang je per e-mail een bevestiging. Er is dan sprake van een overeenkomst tussen jou en NHL Stenden Hogeschool.

Vul het intakeformulier in