Zomerschool Samenlevingsopbouw

Cursus

Wil jij samen met EMBGG meewerken aan een collectieve sociale basis gevormd door actieve netwerken van bewoners en organisaties die kunnen rekenen op goede  faciliteiten en professionele ondersteuning? Dan is deelnemen aan de zomerschool Samenlevingsopbouw écht iets voor jou!

 • Visie op samenlevingsopbouw voorbij privatisering en marktwerking, nieuwe inzichten en grondslagen
 • Werken aan sterke en vitale gemeenschappen in de komende decennia
 • Strategieën voor positionering en profilering
 • Keuze uit actuele maatschappelijke opgaven
 • Bijdrages van toonaangevende deskundigen in een inspirerende omgeving

Wat staat je te wachten?

De zomerschool Samenlevingsopbouw omvat vier dagen, waarin je aan de slag gaat met een praktijkopdracht. Met de opgedane kennis en inzichten werk je je opdracht uit tot een concreet deltaplan voor samenlevingsopbouw. Elke dag ronden we af met een toets aan de praktijk, waarvoor je een actieve bewoner of collega aan het thuisfront raadpleegt. Wij reiken werkzame principes en methoden als design thinking, ontwerp-onderzoek en presentiebenadering aan. Aan het eind van de week presenteer jij jouw plan aan een praktijkpanel.

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Vier dagen

Loopbaan en toekomst

Ergens tussen de 600 en 800, en misschien nog wel méér sociale professionals en zzp-ers beoefenen het vak van opbouwwerk in Nederland; mensen met uiteenlopende benamingen als buurtmakers, buurtbinders, sociaal makelaars, buurtontdekkers etc. En dat aantal groeit. Bijna wekelijks komen nieuwe vacatures voorbij. Maar het blijkt moeilijk om goed toegeruste mensen hiervoor te vinden. We gaan deze kans op de terugkeer van samenlevingsopbouw benutten door een beweging op gang te brengen van, voor en door opbouwwerkers. Als eerste stap gaan we met 20 intrinsiek gemotiveerde vakgenoten een kopgroep vormen die het vak op de kaart willen zetten en dat in de eigen stad of regio gaan aanjagen.

De zomerschool Samenlevingsopbouw omvat vier dagen inclusief overnachting.

Toelatingseisen

Wij zoeken mensen die zien dat de tijd rijp is en flink willen investeren in nieuwe sociale infrastructuren in buurten, wijken en dorpen; die met vakgenoten een netwerk van kwartiermakers/ambassadeurs willen vormen; die samenlevingsopbouw op de kaart gaan zetten in eigen stad, regio, opleiding of netwerk.

Praktische zaken

 • Bewijs van deelname
 • Locatie: Wanneperveen
 • Lesdagen6, 7, 8 en 9 september 2021
 • Kosten: € 2500,-

Opbouw studie

Het programma wordt grotendeels door het EMBGG team (EMBGG – Werken in en vanuit de community) verzorgd. Elke dag starten we met een stevige bijdrage van toonaangevende deskundigen, zoals Tine de Moor, Hans Boutellier en Kees Fortuin, in een inspirerende omgeving.

Deltaplan voor samenlevingsopbouw

Vooraf aan de zomerschool houden we met elke deelnemer een intakegesprek. Je kunt dan al een start maken met het formuleren van jouw eigen praktijkopdracht.

Met de opgedane kennis en inzichten werk je tijdens de week jouw opdracht uit tot een concreet deltaplan voor samenlevingsopbouw. Elke dag wordt afgerond met een toets aan de praktijk, waarvoor je een actieve bewoner of collega aan het thuisfront raadpleegt. Tijdens de zomerschool worden lezingen gegeven door gastsprekers en worden werkzame principes en methoden als design thinking, ontwerp-onderzoek en presentiebenadering aangereikt.

Aan het eind van de week presenteert elke deelnemer zijn/haar plan aan een praktijkpanel.

Na afloop van de zomerschool gaat elke deelnemer naar huis met een persoonlijk deltaplan voor samenlevingsopbouw; een dijk van een ondersteunend netwerk en een ontwerp- en uitvoeringsplan voor agendering en lokale inbedding van samenlevingsopbouw in het eigen werkgebied.

Studeren bij NHL Stenden

Bij NHL Stenden kun je, naast een volledige opleiding, ook een cursus volgen. Zo kun je bijscholing eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen.

Aanmelden

Als je belangstelling hebt voor deze cursus kun je een intakeformulier versturen. Daarna meld je je pas officieel aan.

Interesse?

Heb je interesse in de zomerschool Samenlevingsopbouw, meld je dan aan via het intakeformulier. Aan de hand van jouw gegevens kijken we of je toelaatbaar bent. Met het versturen van het intakeformulier ga je nog geen betalingsverplichting aan. Je doorloopt eerst de intakeprocedure en ontvangt nog een aanmeldformulier van ons om jouw inschrijving af te ronden.

Vul het intakeformulier in