Het roer om

Pytsje

”Inspringen op verandering geeft energie”

Belangrijke keuzes in je leven brengen je soms veel verder dan je van tevoren dacht. Of van plan was. Zo was het ook voor Pytsje Buist-Spoelstra (49). Zij liet zich bijscholen toen haar functie op het vmbo een tweedegraads bevoegdheid vereiste.

“Contact hebben met een hele nieuwe doelgroep heeft mijn leven veel rijker gemaakt. Door mijn opleiding tot docent Nederlands, heb ik weer nieuwe stappen gezet. Ik werk nu op een school voor mavo/havo/vwo en gymnasium. De vakkennis van mijn nieuwe collega’s en het enthousiasme van leerlingen dagen mij uit om verder te groeien.” 

Inspelen op veranderingen uit je omgeving 

De blonde Friezin begon haar carrière op de HEAO, waar ze commerciële economie studeerde. Toen ze kinderen kreeg en vrijwilliger was op de peuterspeelzaal heeft ze via een zij-instroomtraject haar pabo-diploma gehaald.  Na tien jaar op het basisonderwijs maakte ze de overstap naar het vmbo.  “Dat was in de tijd dat ze nog pabo-mensen in de onderbouw wilden hebben vanwege hun pedagogische kennis.” De eisen rondom lesbevoegdheden veranderden, waardoor Pytsje moest kiezen. "Docent Nederlands sprak mij het meest aan; taal is immers de grondslag om te kunnen leren. We hebben het nodig om met elkaar te kunnen communiceren. Taal is ook ‘contact hebben met elkaar’ en dat is voor mij heel belangrijk.”

Motivatie en steun

De studie tot docent Nederlands geeft Pytsje nieuwe energie.  “Het contact met mijn medestudenten is heel fijn. We inspireren en motiveren elkaar wanneer iemand dat nodig heeft. Het heeft natuurlijk ook invloed op mijn gezin, zij zijn mijn belangrijkste stimulerende factor. Ze ontlasten me en moedigen me aan om alles te kunnen blijven combineren.” 

Met bijna drie hbo-diploma's op zak krijgt ze vaak de vraag of ze het kwartet nog vol gaat maken. “Er is nu eerst tijd voor een bezinningsjaar. Daarin wil ik ontdekken of ik nog een master wil gaan doen en zo ja, welke dan. Een leven lang leren is voor mij geen straf. Ik vind het heerlijk op school, vandaar dat ik er zoveel tijd doorbreng!”

Ook jouw ambities waarmaken?

Heb jij af en toe ook zo’n knagend stemmetje in je hoofd? Benieuwd of deeltijd studeren iets voor jou is? Kom naar één van onze deeltijd evenementen.

Ben je deeltijdstudent bij NHL Stenden en wil je vertellen over jouw carrièreswitch? Laat het ons weten! Mail naar socialmedia@nhlstenden.com.