Jan Steffen

Jan Steffen

Nadat Jan Steffen Looyenga voortijdig stopte met zijn hbo-studie MER begon hij als uitzendkracht bij FrieslandCampina. Daar werkte hij zich op tot senior workflow controller. Toch gaf hij zijn ambitie om een hbo-studie af te ronden nooit op. “Ik heb het gevoel dat je een hbo-diploma ook echt nodig hebt als je iets anders wilt,” aldus Jan Steffen.

“Ik maak weleens uitstapjes naar het buitenland voor mijn werkgever. Zo ben ik gevraagd om naar Indonesië te gaan om een ICT-systeem te implementeren dat wereldwijd wordt uitgerold voor FrieslandCampina. Nu ben ik weer gevraagd om twee weken support te leveren in Maasdam. Ik vind dit soort uitdagingen interessant en merk dat ik meer kan,” vertelt Jan Steffen. In deze periode legde hij ook de laatste hand aan zijn nieuwe huis, waar hij gedurende tien jaar alles zelf aan verbouwde. Zo kwam er tijd en ruimte vrij voor nieuwe uitdagingen. “Misschien zelfs de start van een flexibele hbo-studie.”

Weten wat je wilt

Vanuit FrieslandCampina kreeg Jan Steffen de financiële ondersteuning om te starten met een hbo-studie. “Wat wil ik? Dat was voor mij de grootste vraag. Door het implementatietraject van het ICT-systeem was ik erachter gekomen dat ik mij verder wilde verdiepen in dit vakgebied,” vertelt hij enthousiast. “Via de NHL-website kwam ik bij de flexibele deeltijdopleiding associate degree IT Service Management, deze studie sloot aan bij mijn interesses én werk. Ik nam contact op met een studiecoach; voordat ik echt begon, wilde ik mij nog wel uitgebreid laten informeren.

“Voordat ik echt begon wilde ik mij nog wel uitgebreid laten informeren”

Vrijheid vraagt discipline

Jan Steffen koos voor een flexibele deeltijdstudie, waarbij hij zelf kan aangeven waarover hij meer wil weten. “Je krijgt zo een mooi breed beeld van ICT binnen verschillende bedrijven, dat maakt het echt interessant,” vertelt hij. “Toch vergt een flexibele opleiding wel een bepaalde mate van zelfdiscipline; je moet kunnen omgaan met de vrijheden die je krijgt. Het scheelt dat ik niet ver hoef te reizen van FrieslandCampina naar de NHL. En mijn stok achter de deur is: maandag is studiedag.”

Stap voor stap

“Vroeger moest ik studeren, nu wil ik studeren. Dat is het grootste verschil tussen zestien jaar geleden en nu,” vertelt Jan Steffen. “Ik weet nu veel beter wat ik wil en waarvoor ik studeer. Een aantal medestudenten weet nu al dat ze doorgaan voor de bachelor. Ik wil eerst mijn associate degree afronden, dan bekijk ik weer wat mijn volgende stap zal zijn.”

Nieuwsgierig naar onze flexibele deeltijdopleidingen?