Zoektocht naar je ideale studie

Net als het zoeken naar de perfecte liefdespartner, kan ook het kiezen van een studie een langdurig proces zijn wat met enige horten en stoten gaat. Maar laat dit je niet ontmoedigen. Zoals Klazien de Beer. Zij begon met een studie Leraar Duits, maakte na een tijdje de overstap naar de opleiding Leraar Nederlands en studeerde nadat ze haar diploma had gehaald verder met een deeltijdstudie Leraar Fries. “Ik vond het moeilijk om te stoppen met mijn eerste studiekeuze omdat ik het idee had dat ik faalde. Toch heb ik geen minuut spijt gehad van deze beslissing. Nu ik de opleiding Fries doe, ben ik gelukkiger dan ooit.”

klazien-de-beer

”Na twee studies heb ik mijn ideale studiematch gevonden. Dat gevoel, die échte innerlijke drive, heb ik wel voor wat ik tijdens mijn deeltijdopleiding Leraar Fries doe.”

* Er leiden meer wegen naar jouw perfecte studie

Klazien: “Ik wilde heel graag docent worden en had mij daarom ingeschreven voor de opleiding Leraar Duits. Ik koos voor de Duitse taal omdat ik er op de middelbare school goed in was en het vak mij lag. Ik haalde alle punten maar was er al een tijd  ongelukkig. Ik keek om mij heen en zag dat veel klasgenoten dat gevoel helemaal niet hadden; zij werden wel blij van de studie en de vakken. Uiteindelijk besloot ik dat het tijd was om voor een nieuwe studie te gaan.”

* Er twijfelen meer studenten

“Door te zien dat je niet de enige bent die een studieswitch overweegt of wil maken, wordt het makkelijker de stap te zetten. Ik zag dat er meer mensen zijn die niet in één keer de juiste studiekeuze maken. Ik kreeg tijdens mijn eerste studie een onzeker gevoel tot ik een klasgenoot over een studieswitch hoorde spreken. Na lang wikken en wegen heb ik de overstap naar de opleiding Docent Nederlands toch gemaakt en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad. Sterker nog; juist door de stap te zetten, maakte ik tijdens een minor kennis met het vak Fries en dat vond ik zó leuk dat ik na het afronden van mijn bachelor Leraar Nederlands ben begonnen aan een deeltijdstudie Leraar Fries!”

* Je eerste schot is niet altijd raak

"Ik dacht altijd dat ik wist wat de juiste en meest perfecte opleiding voor mij zou zijn. Dat was niet zo en ik kwam mezelf hier echt tegen.  Bij de opleiding Leraar Nederlands lazen veel studenten bijvoorbeeld vrijwillig boeken, ik had die passie helemaal niet. Dat gevoel, die échte innerlijke drive, heb ik wel voor wat ik tijdens mijn deeltijdopleiding Leraar Fries doe. Gelijk de eerste dag wist ik dat dit dé opleiding voor mij was. Ik vind de lessen ontzettend interessant en duik vrijwillig in de geschiedenis en feitjes. Ik ben dan ook een Fries in hart en nieren. Het Fries is mijn moedertaal, de taal waarin ik denk en doe. Bij de lessen voelde het meteen als thuiskomen, echt als een familie."

* Lijkt het je leuk? Durf de stap te zetten

"Als je iets leuk vindt en je hebt er de tijd en middelen voor dan moet je het naar mijn idee altijd doen. Je steekt er vaak nog veel meer van op dan je op voorhand denkt. De weg naar mijn ideale studie lag misschien ver van het beeld dat ik had toen ik begon maar het is het meer dan waard geweest."

Een studieswitch is mogelijk interessant:

  • Wanneer je niet ‘blij’ wordt van je studie en het je veel energie kost;
  • Wanneer je weinig interesse hebt in de stof of praktijk;
  • Wanneer je jezelf niet in het geschetste beroep ziet;
  • Wanneer je het gevoel hebt dat jij de enige binnen je opleiding bent die bovenstaande punten zo ervaart.

Beren op de weg?

Veel studenten zien beren op de weg bij het overwegen van een studieswitch zoals bijvoorbeeld financiering. Je kunt vaak gebruikmaken van goede financiële regelingen, dat scheelt weer. Laat dit dan ook geen reden zijn om voor jezelf te kiezen.
Vraag gerust advies en kom langs bij de Infoavond Werken & Studeren op 5 maart tussen 18.00 uur en 21.00 uur of neem contact op met het Studieadviescentrum van NHL Stenden. Bel dan met (058) 244 1155 of mail naar: studeren@nhlstenden.com

Kies voor jezelf, je kunt het!